Administratorii de bloc îşi vor putea obţine certificatul de calificare profesională până în ianuarie 2022
După modificarea Legii asociațiilor de proprietari și a standardului ocupațional care transform administratorii de imobile în administratori de condominii, aceștia erau obligați să se reatesteze până la data de 1 ianuarie 2021. Acest lucru era necesar pentru a-și putea păstra funcția de administrator de bloc. Persoanele fizice care vor să se atesteze trebuie să dețină un certificat de calificare profesională, potrivit noii Legi 196/2018. Termenul-limită stabilit inițial pentru ca administratorii sa se achite de această obligație era sfârșitul lunii septembrie.
Ulterior autoritățile l-au amânat până la 1 ianuarie 2021, printr-o ordonanță a Guvernului. Recent, deputaţii au dat votul decisiv pe un proiect de act normativ ce vizează prelungirea cu un an a termenului-limită. Documentul va fi trimis curând la promulgarea prin decret prezidențial. Pentru ca prevederile lui să intre în vigoare, trebuie să fie promulgat de preşedintele ţării şi apoi publicat în Monitorul Oficial.Acest lucru înseamnă că, administratorii de bloc au la dispoziţie o perioadă mai mare, până în 1 ianuarie 2022 pentru a obţine certificatul de calificare profesională necesar pentru a-şi păstra funcţiile.
După școală, atestare
După cum stabilește Legea nr. 196/2018, certificatul de calificare profesională reprezintă actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a fi administratori de bloc. În esență, pot fi atestate de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc doar persoanele care dețin un certificat de calificare.
Anterior intrării în vigoare a actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau o singură obligație, și anume să fie atestați de către primar, nu să dețină și un certificat de calificare profesională.
Acest certificat se obține după parcurgerea unui curs de școlarizare și formare cu o dirată de 720 de ore. Sunt necesare 240 de ore de teorie şi 480 de practică. Persoanele care nu întrunesc aceste condiţii nu vor mai putea ocupa funcţia de administrator. Administratorii de la asociaţiile de proprietari din Craiova nu prea se grăbesc să-şi reînnoiască atestatul de administrator condominii. Din cei 213 administratori câţi îşi desfăşoară activitatea în asociaţiile de proprietari, până la această dată au fost reatestaţi de primărie sub o sută de persoane. Odată cu noua modificare, administratorii care dețin în prezent un certificat , dar au urmat și cursurile de calificare mai au la dispoziție încă un an de zile ca să se atesteze.