2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvertismentul experților: Pilonul 1 și Pilonul 2 nu vor putea asigura un trai decent la pensionare

Avertismentul experților: Pilonul 1 și Pilonul 2 nu vor putea asigura un trai decent la pensionare

Analiștii economici atrag atenția că Pilonul 1 și Pilonul 2 de pensii nu vor asigura un trai decent. Și asta pentru că în România sunt din ce în ce mai puțini angajați, iar numărul pensionarilor va crește. O analiză arată că în 2035 vor fi 6,5 milioane de pensionari și doar 4,5 milioane de angajați. Semnalul a fost tras într-o conferință online dedicată radiografierii sistemului de pensii, scrie hotnews.

”Avem din ce în ce mai puțini angajați, adică cei care plătesc pensiile. În lipsa contribuțiilor sociale, sistemul nu poate exista. După 2030 numărul pensionarilor va crește vertiginos, în acel an vor ieși la pensie peste 1,5 mil de români și statul va trebui să le plătescă pensia. Imaginați-vă intervalul 2030 – 2035 când statul va trebui să plătescă pensiile a peste 6- 6,5 mil de pensionari și numărul angajaților va fi de cel mult 4,5 milioane”, a spus Claudiu Vuță, analist economic și fondator al Project -E.ro într-o conferință online dedicată radiografierii sistemului de pensii.

”3,75% nu sunt suficienți bani pentru a întări Pilonul 2”


​“Actualul fond de pensii este de fapt un sistem de redistribuire care se numește CAS”, a mai adăugat Vuță. Urmând modelul țărilor europene occidentale, în 2007 România a organizat sistemul de pensii astfel încât românii să aibă posibilitatea să redistribuie o parte către Pilonul 2, care este privat, dar și obligatoriu.

”Cota CAS de 25% se aplică salariului brut și se duce 21,25% către Pilonul 1 și 3,75% către Pilonul 2. 3,75% nu sunt suficienți bani pentru a întări Pilonul 2.

6% trebuia să fie legal. Astfel, devine urgent ca pentru Pilonul 2 statul, împreună cu specialiștii din domeniu, să caute soluții, să gândească pe termen mediu și lung, pentru ca și actualii angajați să beneficieze de pensii decente când se retrag din activitate. Vreau să văd soluții, nu populism, să văd oameni care se implică, nu demagogi. Doar promițând bani pensionarilor vom reuși un singur lucru – să aruncăm fondul de pensii și mai mult în deficit.

Conform datelor Ministerului Muncii în România sunt 4,7 mil pensionari și 5,6 mil salariați activi. Să ne uităm cu atenție la acest sistem public și să înțelegem că este sustenabil doar când numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor, când există mai mulți oameni aflați în câmpul muncii decât cei ieșiți din activitate”, e de părere analistul economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS