5.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova poluată: Valorile au scăzut considerabil după o avarie la SEII. CET spune că nu la ei e problema

Craiova poluată: Valorile au scăzut considerabil după o avarie la SEII. CET spune că nu la ei e problema

După ce GdS a scris despre valorile terifiante privind poluarea aerului înregistrate de un senzor independent de monitorizare a aerului din zona Bariera Vâlcii, Garda de Mediu s-a activat, într-un final, la ordinul Prefecturii și a făcut verificări pe teren. Și Termo a venit cu explicații, dar și URADmonitor, compania care deține senzorii și care îi răspunde șefului Gărzii de Mediu, care privea cu neîncredere înregistrările independente.

Nivelul poluării a scăzut după o avarie la SEII

Poluarea extremă înregistrată de senzorii de monitorizare a calității aerului a mobilizat craiovenii. Garda de Mediu, APM Dolj și Primăria au primit numeroase reclamații de la cetățenii revoltați de valorile și de 10 ori peste limite, chiar aproape de maximul de 500 (431).

După ce Garda de Mediu Dolj ne transmitea joi că nu a găsit nimic în neregulă în noaptea de miercuri, când indicatorii poluării au explodat, pur și simplu, a revenit vineri cu un comunicat în care anunțat că a găsit, totuși, ceva. GdS a luat legătura și cu conducerea SE II, care transmite că Termo nu produce astfel de probleme de poluare și că dispune de tehnologia necesară pentru filtrarea particulelor dăunătoare. Cu toate astea, în noaptea de 30 spre 1 decembrie, când la SE II s-a produs o avarie care a lăsat Craiova fără căldură, valorile poluării au scăzut cel mai mult din ultima săptămână, fiind adesea sub 100 (nivel moderat). Comparativ, în zilele precedente, valorile se situau, în general, peste 150 (nesănătos).

Termo: Fumul iese pe coș 3-4 ore, la pornirea instalației

Într-un clip trimis către GdS, se observă că întreg Termo este învăluit într-un val de fum sau abur. Complexul Energetic Oltenia spune că este vorba de abur, care „demonstrează că funcționează instalația de desulfurare a gazelor de ardere”:

„Ceea ce se vede in imagine nu este fum. Cosul de fum este cel înalt, pe care se poate vedea că nu se evacuează nimic. Aburul care se vede în imagine demonstrează că funcționează instalația de desulfurare a gazelor de ardere. În condițiile atmosferice de iarnă, cu ceață și presiune atmosferică crescută, aburul nu se dispersează în atmosferă cu ușurința cu care o face în restul anului, când devine  invizibil într-un timp redus. Funcționarea instalatiilor de desulfurare  înseamna reducerea concentrației de oxizi de sulf de la 6000 mg/Nmc (înainte de punerea in functiune a acestora) sub limita admisă de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc (în prezent). La Craiova II, instalațiile de desulfurare funcționează din anul 2015”, a precizat CEO pentru GdS.Directorul SE II, Dan Vasile a explicat că fum iese pe coș doar la pornirea instalației, timp de circa 3 ore, sau în cazul unei avarii, iar măsurătorile companiei arată că valorile sunt în limite. Acesta a mai transmis și că filtrele opresc 99% dintre particule.

Cenușă pe mașini. Valorile au scăzut după o avarie la SEII

Cu toate astea, multe dintre mașinile din zonă arată, după numai o noapte, precum în fotografia transmisă GdS de un craiovean. Sunt acoperite de un strat vizibil de cenușă.

“Nu este nimic. Această ceață provine de la turnurile de răcire. Cât privește turnurile de la grupurile energetice pe cărbune, aici iese fumul din arderea cărbunelui. Acest fum trece prin niște filtre electrice care îl curăță, rețin peste 99% din particulele poluatoare. Niciodată nu iese fum negru, decât la pornire, în limita acceptată de Mediu în autorizație. Avem trei-patru ore în situații tranzitorii, că așa este prevăzut.

Noi am făcut și stația de desulfurare, unde fumul trece ca printr-o ploaie de apă cu calcar. Este o reacție chimică și în acest fel se reține fumul și sulful. Avem sistem de monitorizare și trebuie să raportăm la Mediu. Singurele excepții sunt pornirile și avariile. Dacă vorbim de instalația pe gaze, aici coșurile nu scot nici o noxă. Arzătoarele sunt moderne la nivelul normelor din 2023.

Pe turnurile mari iese doar abur de la răcirea apei, apă de Jiu care se evaporă. Problema este și ceața, norii sunt jos, influențează și nu lasă să să disperseze în atmosferă aburul. Repet, fumul eliminat prin cele două coșuri este trecut prin sistemul de filtrare, se numește desprăfuire electrică. Sunt generatoare electrice cu o capacitate de 110 mii de Volți și rețin fumul. Fumul negru este doar la pornire, maxim trei ore, dar nu ne permitem să evacuăm în atmosferă noxe care să polueze, așa cum se tot spune”, a explicat Dan Vasile, director SE II Craiova.

Cu toate acestea, în noaptea de luni spre marți, când s-a produs o avarie la la unul dintre grupurile energetice, senzorul din Bariera Vâlcii a înregistrat valori mult mai scăzute decât în perioada precedentă. Reprezentanții Termo precizau că a cedat cazanul pe cărbuni și din acest motiv furnizarea agentului termic primar către populație a fost afectată. 

Garda de Mediu spunea că nu a găsit nimic. Dar a găsit, totuși, ceva

După ce joi comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj a spus că reprezentantul instituției pe care o conduce „nu a găsit nimic” în Bariera Vâlcii în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, când mai mulți craioveni au făcut sesizări privind aerul irespirabil din zona Rovine – Gară – Barieră și a dat de înțeles că senzorul independent nu ar fi de încredere, inspectorii GNM Dolj au găsit, în cele din urmă, ceva mai mult decât nimic.

Garda de Mediu Dolj a publicat vineri o informare în care anunțau că, urmare a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor cu privire la deprecierea calității aerului în municipiul Craiova, la ordinul Prefectului, reprezentanți ai IPJ Dolj, ISU Oltenia Dolj, Poliției Locale Craiova și CJ Dolj al GNM au desfășurat acțiuni (ziua și noaptea) și în zilele de 19, 24, 26, ale lunii noiembrie a.c., în mai multe zone din municipiul Craiova (străzile: Aleea 4 Șimnic, Drumul Muntenilor, Aleea 2 Cantonului, Teilor, Popoveni, Rîului, Dr. Constantin Severeanu, Brestei).

Ca urmare a acțiunilor, Garda de Mediu Dolj spune că au fost identificate mai multe amplasamente în care se desfășurau activități, de către persoane fizice și juridice, de dezmembrare VSU (vehicule scoase din uz), fără respectarea legislației, cât și de arderea deșeurilor provenite din această activitate.
Doi operatori economici au fost sancționați contravențional de către CJ Dolj al GNM cu amenzi în cuantum de 50 000 lei pentru nepredarea VSU deținute catre operatori economici autorizati, respectiv pentru arderea mai multor tipuri de deșeuri provenite din activitatea desfășurată.

Ce spune URAD, producătorul senzorilor de monitorizare
Reprezentanții rețelei de monitorizare a mediului URADMonitor au răspuns, la solicitarea Gds, la comentariile comisarului șef Gheorghe Calinoiu de la Garda de Mediu Dolj. Acesta a susținut în Gazeta de Sud că nu are încredere în senzorul independent montat de URAD și nici măcar nu știe ce fel de senzor este. 
Pe scurt, reprezentanții URADMonitor îi explică lui Gheorghe Călinoiu ce fel de senzori sunt montați în România.„Spre o mai bună informare, îi comunicăm următoarele: senzorii URADMonitor sunt proiectați și produși în România în conformitate cu cele mai noi standarde în domeniul tehnologiilor digitale. Dimensiunea compactă, calitatea componentelor și costul redus au permis dispunerea unui număr enorm de astfel de dispozitive pe teren și interconectarea acestora într-o rețea de tip „bigdata” care numără în prezent 200 de dispozitive în București, 700 în România și peste 2.000 în întreaga lume.Proiectul dezvoltat la Timișoara se întinde de la vârful vulcanului Mauna Kea din Hawaii, unde colaborăm cu Institutul American de Astronomie până la stepele Mongoliei. Numărul mare de senzori din teren ne permite construirea unei hărti a poluării de înaltă rezoluție, unde putem determina punctual sursele de poluare”, transmite URADMonitor.
Și stațiile APM au arătat probleme
Văzând problemele din Craiova, managerul URADMonitor, Radu Motișanu, a anunțat că pentru primii cinci senzori achiziționați pentru oraș, compania sa va plusa cu alți 5, pentru a asigura o mai bună monitorizare a calității aerului și pentru a facilita identificarea surselor de poluare:„Din păcate, prea multe comunități sunt încă afectate de arderi ilegale, depozite de deșeuri neconforme sau de o delăsare in ce priveste garantarea acestui drept fundamental, cu consecințe deosebit de grave, România înregistrând anual 23.000 de decese datorate expunerii la aerul poluat. Am investit timp și efort pentru a construi aceste sisteme. Acum, URADmonitor vine să ajute în mod benevol și gratuit infrastructura națională de monitorizare a aerului, printr-un număr suplimentar de puncte de măsurare, dar și prin metode moderne de vizualizare a datelor pe computer, mobil sau prin primirea notificărilor informative în timp real”, precizează Radu Motișanu, managerul URAD.Potrivit URADMonitor, acuratețea dispozitivelor a fost testată în laboratoare specializate, iar testele au arătat un nivel foarte ridicat de performanță, ”ceea ce demonstrează că uRADMonitor este o sursă de informații de încredere”.Inclusiv două dintre stațiile Agenției de Mediu Dolj din Craiova indicau vineri valori depășite și o calitate a aerului de 4 din 6 (indicatorul „rău”).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS