Liniștea proprietarilor dintr-un bloc de pe strada Șoimului, zona Ciupercă din Craiova s-a spulberat de când în vecinătate a început construcția altui bloc. Locatarii spun că vor „admira” peretele unui bloc, atunci când vor deschide ferestrele.
Cu ceva vreme în urmă, locatarii din blocul de la numărul 32, strada Șoimului s-au trezit cu excavatoarele lângă bloc şi au văzut cum sub ferestrele lor se ridică un altul nou. Ei spun că sunt deranjați de distanța foarte mică dintre cele două imobile. Și sunt convinși că proiectantul lucrării nu a respectat limita legală. Clădirile sunt aproape lipite, iar unii dintre locatari spun că nu pot să-și mai deschidă ferestrele.
Lipsiți de intimitate în propriile case și lăsați fără lumină naturală
Nemulţumirea unora dintre proprietarii din bloc vine tocmai din cauza acestei distanţe foarte mici dintre cele două imobile. Distanța între cel existent şi cel care urmează să se ridice.Fie că sunt la primul sau la ultimul nivel, proprietarii sunt la fel de revoltaţi. Ei susțin că odată cu ridicarea noului imobil vor fi privați de intimitate în propriile case. În plus, vor fi lipsiți de lumină naturală pe toată perioada zilei. Șantierul în sine, cu zgomot, mizerie, praf este un deranj pentru familiile din blocul de la numărul 32, după cum spun o partea a acestora. Locatarii afirmă că muncitorii nu respectă nici cele mai elementare reguli de organizare a șantierului.De exemplu, amplasarea plaselor de protecție. Acestea au fost puse la insistențele vecinilor din blocul de la nr.32.
În ultimă instanţă, locatarii sunt hotărâţi să ceară explicaţii la Disciplina în Construcţii şi Inspecţia în Construcţii. Ei sunt decişi să stopeze această lucrare.
Există autorizație de construire
Cu proprietarul blocului aflat în lucru nu am putut lua legătura, deși am încercat să-l contactăm telefonic. În schimb pe site-ul primăriei Craiova am găsit Autorizația de construire cu numărul 141. Aceasta a fost eliberată de autoritățile locale la începutul anului, mai precis la data de 21.02.2020 pe numele lui Petcu Marinel și Petrcu Geanina. În respectivul document se spune:
Prevederi legale
„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc“. Art. 2 din Ordinul nr. 536/1997.
Iar în privința distanței, în Codul civil, la articolul 615, alin. 1,2,3 se specifică: