0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaosul din construcții. Locatarii unui bloc vor „admira” peretele altui bloc

Haosul din construcții. Locatarii unui bloc vor „admira” peretele altui bloc

Liniștea proprietarilor dintr-un bloc de pe strada Șoimului, zona Ciupercă din Craiova s-a spulberat de când în vecinătate a început construcția altui bloc. Locatarii spun că vor „admira” peretele unui bloc, atunci când vor deschide ferestrele.

Cu ceva vreme în urmă, locatarii din blocul de la numărul 32, strada Șoimului s-au trezit cu excavatoarele lângă bloc şi au văzut cum sub ferestrele lor se ridică un altul nou. Ei spun că sunt deranjați de distanța foarte mică dintre cele două imobile. Și sunt convinși că proiectantul lucrării nu a respectat limita legală. Clădirile sunt aproape lipite, iar unii dintre locatari spun că nu pot să-și mai deschidă ferestrele.

Locatarii din blocul de la nr.32 se întreabă dacă s-a păstrat distanța legală între cele două clădiri

“În laterala dreaptă a blocului nostru, la nr 30 se construiește un alt bloc. Dar cum se construiește? La nici un metru de geamul nostru.Au ajuns cu construcția la etajul doi și nu ne putem deschide ferestrele și plasele de țânțari, puse la geam. În plus, au obturat accesul mașinilor pe stradă. Zilnic ne luam porția de injurii și jigniri din partea proprietarului noii construcții. Pe lângă faptul ca ne dorim rezolvată această problemă pe cale legală, nu ne putem abține să nu ne întrebăm cum a fost obținută aprobarea construcției atât de aproape de o alta, deja existenta”, se întreabă Anca Florea, proprietar în blocul de la numărul 32 de pe strada Șoimului.

Lipsiți de intimitate în propriile case și lăsați fără lumină naturală

Nemulţumirea unora dintre proprietarii din bloc vine tocmai din cauza acestei distanţe foarte mici dintre cele două imobile. Distanța între cel existent şi cel care urmează să se ridice.Fie că sunt la primul sau la ultimul nivel, proprietarii sunt la fel de revoltaţi. Ei susțin că odată cu ridicarea noului imobil vor fi privați de intimitate în propriile case. În plus, vor fi lipsiți de lumină naturală pe toată perioada zilei. Șantierul în sine, cu zgomot, mizerie, praf este un deranj pentru familiile din blocul de la numărul 32, după cum spun o partea a acestora. Locatarii afirmă că muncitorii nu respectă nici cele mai elementare reguli de organizare a șantierului.De exemplu, amplasarea plaselor de protecție. Acestea au fost puse la insistențele vecinilor din blocul de la nr.32.

“Ne deranjează că blocul este foarte aproape de noi. Înainte era o casă și nu ne-am gândit că s-ar construi un bloc. Noi avem geamurile la bucătărie, baie și unul dintre dormitoare înspre noul bloc. Dacă întinzi mâna atingi noua clădire. Eu voi avea un zid în fața geamurilor. Nu mai vorbesc de lumină, nu vom mai avea o rază de lumină. Va fi un bloc cu șapte etaje care ne ia toată lumina. Zgomotul din șantier ne deranjează, ne-au stropit mașinile cu beton.

Este un adevărat coșmar de când lângă blocul nostru a apărut acest șantier. Ce să mai spun de însorire, sigur nu se respectă. Noi eram pe partea de răsărit și tot timpul aveam lumină. Eu am sunat și la poliție. Vecinii au mers la Disciplina în Construcții. Am înțeles că au autorizație, era normal că suntem în buricul orașului. Am mai înțeles că și vecinii din casa învecinată sunt deranjați. Cu cel care construiește nu putem vorbi civilizat că ne jignește mereu. Este o mare problemă”, spune o locatară din blocul de la numărul 32 de pe strada Șoimului.

Șantierul de lângă fereastră

În ultimă instanţă, locatarii sunt hotărâţi să ceară explicaţii la Disciplina în Construcţii şi Inspecţia în Construcţii. Ei sunt decişi să stopeze această lucrare.

Există autorizație de construire

Cu proprietarul blocului aflat în lucru nu am putut lua legătura, deși am încercat să-l contactăm telefonic. În schimb pe site-ul primăriei Craiova am găsit Autorizația de construire cu numărul 141. Aceasta a fost eliberată de autoritățile locale la începutul anului, mai precis la data de 21.02.2020 pe numele lui Petcu Marinel și Petrcu Geanina. În respectivul document se spune:

“Se autorizează: executarea lucrărilor de construire pentru: Construire imobil locuințe colective P+7 cu parcări la parter și împrejmuire teren (Li=45,75 ml,Sc=355,00 mp,Sd=2840,00 mp,Su=2226,00 mp,Sl=1064,00 mp,sistem constructiv:cadre din b.a.,fundații din radier,acoperiș-șarpantă+terasă,învelitoare din tablă,împrejmuire:panou bordurat zincat)
Condiții:Construcția va respecta retragerea de 19,00 ml,iar împrejmuirea retragerea de 7,70 ml din axul străzii Șoimului,POT-ul=55%,CUT-ul=4, distanțele față de limita de proprietate de la nord 0,90 ml-0,80 ml-0,60 ml,față de limita de proprietate sud 0,60 ml,față de limita de proprietate este 10,50 ml,față de limita de proprietate vest 3,30 ml.Se va respecta Codul Civil pe limita de proprietate privind servitutea la vedere și picătura la streașină.

Se vor respecta avizele, acordurile și documentația ce a stat la baza emiterii autorizației de construire și dovada ridicării deşeurilor provenite în urma lucrărilor de construire.Asigurarea locurilor de parcare în incintă.Conform Legii 372/2005 cu modificările ulterioare la recepția lucrărilor se va prezenta certificat de performanță energetică a cladirii.La organizarea de șantier se vor respecta următoarele:amplasarea de plase/perdele pe întreaga înălțime a construcției până la finalizarea lucrărilor;protejarea zonelor de acces în șantier aparținând domeniului public împotriva degradărilor datorate traficului greu, menținerea curatățeniei în șantier și curățarea corespunzătoare a utilajelor înainte de ieșirea pe domeniul public.”

Șantierul de la fereastra locuinței

Prevederi legale

„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc“. Art. 2 din Ordinul nr. 536/1997.

Iar în privința distanței, în Codul civil, la articolul 615, alin. 1,2,3 se specifică:

“(1)Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2)Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

(3)Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.”, art.615 Cod civil.

Blocurile sunt aproape lipite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS