Guvernul german a hotărât să nu urmeze o recomandare recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) împotriva folosirii remdesivir în tratarea pacienților cu COVID-19, au declarat surse guvernamentale germane pentru Euractiv.
Comisia Europeană încheiase deja un acord cu compania farmaceutică Gilead pentru achiziționarea a 500.000 de cure de tratament cu remdesivir.
Medicamentul este în prezent singurul tratament aprobat pentru combaterea COVID-19
Medicamentul este în prezent singurul tratament aprobat pentru combaterea COVID-19 și a fost folosit pentru tratarea președintelui american Donald Trump când acesta a fost spitalizat cu coronavirusul.
Berlinul nu pare convins de recomandarea OMS
Însă Berlinul nu pare convins de recomandarea OMS. Surse din ministerul sănătății german au declarat pentru Euractiv că studiul OMS „a fost evaluat cu atenție de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) și Agenția Europeană pentru Medicamente”.
„Ambele instituții au concluzionat că remdesivirul rămâne aprobat”, au declarat sursele, adăugând însă că „medicamentul are un efect paleativ doar pentru anumiți pacienți și administrat într-un moment specific”.
Comisia Europeană a aprobat în 3 iulie folosirea condițională a remdesivirului pentru tratarea pacienților spitalizați cu COVID-19
Comisia Europeană a aprobat în 3 iulie folosirea condițională a remdesivirului pentru tratarea pacienților spitalizați cu COVID-19 dacă aceștia sunt adulți sau adolescenți cu vârsta de peste 20 de ani și cântăresc cel puțin 40 de kilograme și necesită oxigenare suplimentare din cauza pneumoniei.
Ministrul sănătății german Jens Spahn a afirmat, la rândul său, în cadrul unei conferințe de presă de luna trecută că este preferabilă administrarea remdesivirului doar în anumite etape ale infecției și nu în orice fază.
În mod similar, profesorul Uwe Janssens de la Spitalul Sfântul Antonius din Eschweiler a declarat că studiul solidarității – o cercetare clinică internațională lansată de OMS pentru găsirea unui tratament eficace împotriva COVID-19 – nu a fost evaluat inter pares (peer reviewed), ci a fost publicat pe un server, ceea ce „ne oferă oportunitatea de a-l analiza critic”.
Canada, decizie similară
Canada a luat o decizie similară după ce a evaluat recomandarea OMS privind remdesivirul.
„Nu vom face schimbări imediate privind statutul remdesivir în Canada în acest moment”, a anunțat într-un comunicat Health Canada, departamentul de sănătate al guvernului federal canadian.
„Remdesivir va fi în continuare disponibil ca opțiune de tratament pentru cei cu o formă severă a bolii COVID-19”
„Remdesivir va fi în continuare disponibil ca opțiune de tratament pentru cei cu o formă severă a bolii COVID-19. Poziția noastră este aceeași cu a altor autorități internaționale de reglementare majore, precum Agenția Europeană pentru Medicamente și Administrație pentru Alimente și Medicamente din SUA”, a precizat comunicatul Health Canada.