-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul și Oltenia, la coada listei cu banii veniți prin PNRR

Doljul și Oltenia, la coada listei cu banii veniți prin PNRR

-

Doljul și Oltenia sunt la coada listei cu banii veniți prin PNRR. Reprezentanții Consiliului Județean Dolj se plâng că Doljul și chiar întreaga regiune Oltenia au primit prea puțini bani de la Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

PNRR este mecanismul care prevede relansarea tuturor țărilor membre ale UE în contextul crizei provocate de pandemie. Suma alocată României se ridică la 30,44 de miliarde de euro. Regiunea Olteniei a fost scoasă de pe lista, spun reprezentanții județului, fiindu-i alocate foarte puține fonduri.

“Și noi aveam nevoie de aceste fonduri. Aveam câteva proiecte pe care trebuia să le punem în practică. De exemplu reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, drumul expres – autostradă către Lugoj, un drum expres Craiova – Calafat, ca să putem lega tot ce însemnă partea de producție industrială de podul Calafat și porturile dunărene”,

a declarat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile într-o conferință de presă.

Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj

Vădit nemulțumit, președintele CJ Dolj a făcut și o comparație cu localități din zona de Vest a țării.

“Să facem o comparație cum au fost prevăzuți spre alocare banii prin PNRR. Comuna Jucu, județul Cluj cu o populație de 4.700 de locuitori. Are prevăzute două drumuri expres cu o lungime de 37 de km și o valoare de 273 de milioane de euro. Oltenia are cinci județe și peste două milione de locuitori are prevăzute fonduri doar pentru patru kilometri de drum expres în valoare de 22 de milioane de euro. La Jucu sunt 57 de mii de euro pe cap de locuitor, în Oltenia sunt 10 mii de euro pe cap de locuitor. Aveam pretenția ca membrii Guvernului care sunt din Oltenia să se bată pentru această regiune, pentru aducerea fondurilor aici”, a mai spus Cosmin Vasile.

Ce este PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități:

reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România.

Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Doi craioveni, condamnaţi definitiv pentru vandalizarea sediului FCU Craiova

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru distrugere. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 martie, doi bărbaţi au aruncat cu o substanţă neagră pe clădirea monument istoric în care are sediul FCU Craiova. Cu aceeaşi substanţă a fost stropit şi un Mercedes parcat în faţa clubului. Al doilea inculpat din dosar a primit aceeaşi pedeapsă.

ȘTIRI GdS