4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVirusolog din Wuhan: Alte coronavirusuri cu risc crescut de transmitere la om circulă la animale din Europa

Virusolog din Wuhan: Alte coronavirusuri cu risc crescut de transmitere la om circulă la animale din Europa

Liliecii din regiunile de frontieră din sudul și sud-vestul Chinei sunt purtători și de alte coronavirusuri care pot fi transmise oamenilor. Coronavirusuri similare cu cel care a provocat MERS și care pot fi transmise la om circulă la animale din Europa și Africa, a spus un proeminent savant chinez, relatează The Guardian.

Lumea științifică și Organizația Mondială a Sănătății încă mai caută răspunsuri pentru a afla originea coronavirusului care provoacă boala Covid-19.

„Nu ar trebui să le căutăm numai în China, ci și în țările din Asia de Sud”

Dr. Shi Zhengli de la Wuhan Institute of Virology a spus că aceste virusuri, inclusiv rudele apropiate ale Sars-CoV-2, care provoacă Covid-19, ar putea circula în natură dincolo de China.
„Nu ar trebui să le căutăm numai în China, ci și în țările din Asia de Sud”, a spus Shi, care este poreclită „Femeia Liliac”, deoarece grupul său de cercetare studiază coronavirusurile purtate de lilieci.
Comentariile sale, care au fost făcute la un webinar organizat de academiile medicale și veterinare franceze, au venit în timp ce două echipe internaționale – una coordonată de Organizația Mondială a Sănătății și alta înființată de revista medicală Lancet – se pregătesc pentru a investiga originile pandemiei la un an după ce a început oficial.

SUA și China se acuză reciproc că sunt la originea pandemie

Aceste eforturi au devenit extrem de politizate. SUA și China se acuză reciproc că sunt la originea pandemiei, pe măsură ce războiul lor comercial începe să bubuie. Alte țări, inclusiv India, au fost numite ca surse posibile.

Laboratorul lui Shi a fost acuzat că a fost sursa unei scurgeri virale accidentale la începutul anului. Nu există dovezi care să susțină acuzația și Shi a negat-o cu tărie.
Virusologul nu a sugerat că China ar trebui eliminată din investigații, ci doar că aceste anchete ar trebui să depășească China, ceea ce vor face.

Originea naturală a Sars-CoV-2 este considerată a fi liliacul

Originea naturală a Sars-CoV-2 este considerată a fi liliacul și, deși Shi a spus că virusul a fost transmis cel mai probabil unui alt animal înainte de a ajunge la oameni, acel animal (gazda intermediară) nu a fost încă identificat.
De asemenea, nu este clar cât timp ar fi circulat virusul la acel animal sau la oameni înainte de a fi detectat la sfârșitul anului trecut: Shi a spus că ar fi putut fi într-unul sau altul „pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Virusul ar fi putut fi într-o gazdă intermediară mult timp și poate chiar la oameni cu câteva luni înainte de a fi raportat

Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, a fost de acord că virusul ar fi putut fi într-o gazdă intermediară mult timp și poate chiar la oameni cu câteva luni înainte de a fi raportat.
„Este perfect posibil ca evenimentul inițial de transmitere între specii să nu se fi întâmplat în Wuhan sau în jurul acestuia”, a spus Holmes, care nu a fost la webinar.
„Este posibil ca nici măcar să nu se fi întâmplat în provincia Hubei, deși, evident, există un mare număr de animale posibile care trebuie testate pentru a rezolva acest lucru”.

Grupul lui Shi nu a reușit până acum să detecteze virusul la animalele de fermă sau la animale sălbatice

Grupul lui Shi nu a reușit până acum să detecteze virusul la animalele de fermă sau la animale sălbatice pe care le-a testat în jurul Wuhan-ului, capitala provinciei Hubei.
Ea a spus că, dacă gazda intermediară a fost pangolinul, așa cum au propus unii, atunci este posibil ca virusul să fi saltat de la lilieci la pangolini în afara Chinei – întrucât toți pangolinii care ajung în China sunt introduși prin contrabandă din alte țări asiatice, inclusiv din India.

Prof. David Robertson, care studiază virușii la Universitatea din Glasgow, a declarat că investigațiile ar trebui să rămână concentrate asupra Chinei

Cu toate acestea, prof. David Robertson, care studiază virușii la Universitatea din Glasgow, a declarat că investigațiile ar trebui să rămână concentrate asupra Chinei.
„Suntem destul de încrezători că pangolinii au luat virusul, probabil de la liliacul mic cu potcoavă, după ce au fost importați în China”, a spus Robertson, care, de asemenea, nu a participat la webinar.
El a spus că cercetările grupului său au indicat că Sars-CoV-2 a dobândit majoritatea mutațiilor care au făcut virusul transmisibil oamenilor în timp ce se afla încă la lilieci.

Cei implicați în investigațiile Lancet și OMS știu că este posibil să nu poată clarifica niciodată calea exactă pe care a urmat-o virusul către transmiterea la oameni

Cei implicați în investigațiile Lancet și OMS știu că este posibil să nu poată clarifica niciodată calea exactă pe care a urmat-o virusul către transmiterea la oameni, la atât de mult timp după eveniment.
Scopul lor este de a identifica ecosistemul care a făcut posibil acest crossover, astfel încât să împiedice repetarea acestuia.
Grupul lui Shi a raportat anul trecut că există puncte fierbinți în China, în special în sud și sud-vest, unde coronavirusurile de tip Sars prezintă o diversitate genetică ridicată și, prin urmare, o capacitate mare de schimbare.

„Credem că aceste virusuri prezintă un risc ridicat de transmitere între specii la om”

Analiza pe care echipa a publicat-o în octombrie a indicat faptul că unele coronavirusuri erau deja capabile să invadeze celulele umane – o descoperire pe care Shi a descris-o ca fiind „foarte surprinzătoare”.
Alte coronavirusuri, legate de cel care a provocat izbucnirea sindromului respirator din Orientul Mijlociu (Mers) în Arabia Saudită în 2012, circulă la animale din Europa și Africa.
„Credem că aceste virusuri prezintă un risc ridicat de transmitere între specii la om”, a spus Shi.

„Trebuie în mod clar să ne îmbunătățim modul în care monitorizăm noile focare de boală”

Shi a cerut o mai mare supraveghere a două puncte ale lanțului prin care o boală de origine animală nonumană devine una umană: între animalele sălbatice și cele domesticite sau crescute în ferme și între animalele crescute și oameni. Monitorizarea a fost recent intensificată din cauza focarelor de gripă aviară la fermele de păsări britanice, de exemplu.
„În ceea ce privește partea umană, trebuie în mod clar să ne îmbunătățim modul în care monitorizăm noile focare de boală”, a spus Robertson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS