2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate250.000 de hectare de pădure din România nu sunt păzite, iar statul are restanţe la plată şi de nouă luni

250.000 de hectare de pădure din România nu sunt păzite, iar statul are restanţe la plată şi de nouă luni

Peste 250.000 de hectare de pădure din România nu sunt păzite şi sunt expuse furturilor, iar situaţia se poate agrava, deoarece statul are restanţe la plată şi de nouă luni pentru aceste servicii, avertizează Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq, citată de agerpres.

Forestierii susţin că acţiunea de preluare în pază a pădurilor neadministrate a intrat în blocaj şi că, din 2017 până în 2019, au fost preluate în pază doar 33% dintre aceste suprafeţe, adică 126.000 de hectare din totalul de 385.000 de hectare

„Practic, avansul extrem de lent al preluării în pază al pădurilor neadministrate se datorează sabotajului acestei acţiuni de către stat, care nu decontează serviciile de pază, deşi vorbim de sume modice pentru rezolvarea unei probleme stringente, pentru pădurile decretate unanim ‘de interes naţional şi de siguranţă naţională’. Încă din anul 2017, preluarea în pază a pădurilor neadministrate a fost identificată ca fiind o prioritate, estimându-se la acea vreme că aproximativ 385.000 de hectare nu au asigurate astfel de servicii, fiind expuse furturilor, unele având proprietari identificaţi, altele neidentificaţi, ca urmare a lipsei succesiunilor şi cadastrului”, susţin reprezentanţii Fordaq.

Ocoalele silvice nu și-au primit banii pentru serviciile de pază efectuate

În viziunea forestierilor, mult mai grav este că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nu a decontat serviciile de pază a pădurilor efectuate de ocoalele silvice, întârzierile fiind în creştere constantă de la trei la nouă luni.

„Pentru preluarea în pază a ‘pădurilor nimănui’, rezultate în urma unui proces de retrocedare haotic, în vidul instituţional şi de reglementare de la începutul anilor 1990, au fost introduse modificări ale Codului Silvic, prin Legea 175/2017. Efortul bugetar estimat pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor neadministrate, la un cost mediu al pazei de 15 euro/ha, ar fi fost de doar 6 milioane euro/an, în condiţiile în care statul deconta costul serviciilor de pază la preţuri sub preţul pieţei. Ocoalele silvice de stat şi private s-au angajat cu bună credinţă în acest efort de preluare în pază a pădurilor neadministrate, practic o muncă voluntară, în slujba interesului public”, susţin cei care reprezintă interesele forestierilor din România.

În acest sens, Fordaq solicită partidelor politice să identifice problemele din agenda reală a domeniului pădurilor şi industriilor bazate pe lemn prin consultări cu organizaţiile patronale şi profesionale din sector şi să iniţieze politici publice „pornind de la aceste probleme reale, prin consultări reale, cu respectarea principiilor legale de transparenţă decizională”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS