-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCNIPMMR: Creșterea salariului minim din anul 2021, în cele 3 scenarii propuse de Ministerul Muncii

CNIPMMR: Creșterea salariului minim din anul 2021, în cele 3 scenarii propuse de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a propus creșterea salariului minim pe economie din anul 2021 în 3 scenarii de lucru, a anunțat Consiliul Național al Întreprindeirlor Mici și Mijlocii (CNIPMMR), care a participat la discuțiile din Consilul Economic și Social, acesta criticând propunerile de la minister, potrivit startupcafe.

Conform Consiliului IMM, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus 3 scenarii pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021:

  • Scenariul I – creşterea salariului minim cu 150 de lei, la 2380 de lei, de la 2230 de lei. În acest caz, pe baza actualelor taxe, salariul net (în mănă) primit de angajat ar fi de 1430 lei, iar salariul complet suportat de firmă, 2434 lei.
  • Scenariul II – creşterea salariului minim cu 105 lei, la 2335 de lei, de la 2230 de lei. În acest caz, salariul net ar fi de 1404 lei, iar costul salarial suportat de firmă, de 2388 lei.
  • Scenariul III- salariului minim cu 194 de lei, la 2424 de lei, de la 2230 de lei. În acest caz, salariul net ar fi de 1454 lei, iar costul salarial suportat de firmă, de 2479 lei.

Consiliul a întrebat IMM-urile membre, într-un chestionar, ce scenariu li se pare aplicabil, iar aproape jumătate dintre respondenți au spus că niciunul. De asemenea, 17,3% au ales scenariul III, 17% scenariul I și 16,2% scenariul II.

„Propunerea pe care noi am realizat-o este ca în anul 2021 să creștem salariul minim brut pe economie cu rata inflației, adică 2,2%, și cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Alte patronate au solicitat înghețarea salariului minim și prorogarea discuției timp de 6 luni”, a declarat, într-o conferință, președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

El a ceriticat scenariile Ministerului Muncii:

  • „Scenariile prezentate de către Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozați. Și acești indicatori sunt incerți, pentru că în felul în care erau aceștia prognozați ar fi trebuit ca și în anul 2020 să scădem salariul minim pe economie. Acolo spunea care este diferența dintre creșterea economică prognozată și creșterea economică realizată. Acum avem o profundă descreștere economică,, de minus 4% față de ceea ce prognozasem la începutul anului, de plus 4%. deci această descreștere economică ar fi trebuit ca și în anul 2020 să ducă o la o scădere a salariului minim pe economie- eu vă spun strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Dar în realitate nu se poate face așa ceva și nu se va realiza niciodată. Vă spun asta pentru că acești indcatori sunt incerți și nu trebuie să-i punem în formule de creștere a salariului minim.
  • De asemenea, acești indicatori nu au luat în seamă în niciun fel evoluția crizei economice. Dacă vorbim de o creștere majoră a salariului minim brut pe economie în acest moment vorbim de fapt de domeniile cele mai afectate, pentru că domeniile cu salariu minim sunt HoReCa, Comerț, Servicii. N-o să găsești salariu minim în sectoarele care au crescut sau au înregistrat stagnări, cum este IT sau sectorul public.
  • De asemenea, între indicatorii folosiți de Minsterul Economiei este productivitatea muncii. Productivitatea muncii diferă de la 1 la 3 uneroi. Una e productivitatea muncii în turism, care e în edie la 45-47 de lei, și alta e productivitatea medie în IT, care este la 147 de lei. Și atunci dacă iei productivitatea medie iarăși ai impact asupra sectoarelor deficitare”.

Discuțiile vor continua în Comitetul Național Tripartit. Decizia de creștere a salariului minim pe economie se ia prin Hotărâre de Guvern.

Salariul minim 2020

Potrivit HG 935 din 13 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie este de 2230 de lei, de la 1 ianuarie 2020.

La un salariu brut de 2230 de lei, angajatul primește„în mână” un salariu net de 1346 lei, iar firma suportă în total un salariu întreg de 2280 de lei.

Salariul diferențiat pentru lucrătorii cu facultate care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare este similar celui din 2019: 2350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Anul trecut, guvernanții Guvernul Orban a arătat că va renunța la salariul minim diferențiat pentru studii superioare, urmând ca diferența să fie estompată pe măsură ce crește salariul minim general.

În România, în anul 2019 erau încadrați cu salariul minim brut de 2.080 lei un număr de 1.370.232 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 24% din numărul total de salariați activi (5.631.757). La aceștia se adăugau un număr mic de angajați la stat (33 de salariați).

De menționat că salariul net crește și prin aplicarea deducerilor personale, în funcție de numărul de persoane pe care angajatul le are în întreținere, conform art. 77 din Codul Fiscal.

Vezi și cum este salariul minim în sectorul construcțiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS