6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEfectul unui Brexit fără acord: 12.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în România

Efectul unui Brexit fără acord: 12.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în România

Potrivit unui raport al Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex), un Brexit fără acord ar putea duce la pierderea a 130.000 de locuri de muncă în Europa. Cu 12.000 de locuri de muncă pierdute în industria textilă, România ar putea fi a doua cea mai afectată țară.

12.000 de locuri de mun­că din industria textilă din Româ­nia ar putea fi în pericol în condiţiile în care premierul Marii Britanii, Boris John­son, nu ajunge la un acord cu Ursula von der Leyen, preşedintele Co­misiei Euro­pene, în negocierile pri­vind rela­ţiile bilaterale post-Brexit. Părţile au anun­ţat prelungirea discu­ţi­ilor până du­mi­nică în încercarea de a găsi o soluţie, potrivit Digi24.

Riscul pentru un Brexit fără acord este însă mare

Riscul pentru un Brexit fără acord este însă mare, iar acest lucru pune pre­siune pe industria textilă eu­ro­peană care livrează masiv către Marea Britanie, ţară care a dat lumii unele dintre cele mai importante nume din mo­dă, de la Asos la Marks & Spencer sau Primark.

„Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord”

„Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord, dat fiind că peste 100.000 de locuri de muncă din UE şi alte aproape 30.000 de joburi din Marea Britanie ar putea dispărea”, potrivit unui anunţ al Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex) care a rea­lizat un studiu de im­pact împre­ună cu Uni­versitatea din Leuven.

Cele mai afectate țări din Europa vor fi Italia, România, Portugalia, Germania, Franța, Spania și Polonia

Cele mai afectate țări din Europa vor fi Italia, România, Portugalia, Germania, Franța, Spania și Polonia. România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019, scrie Mediafax, citând Ziarul Financiar. Piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa şi chiar din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS