6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLumina de Hanuca de la kilometrul 0 al României

Lumina de Hanuca de la kilometrul 0 al României

În 10 decembrie 2020, seara ajunului de Hanuca, Ambasada Statului Israel în România în parteneriat cu Fundația Magna cum Laude-Reut, cu sprijinul Teatrului Național București și cu aprobarea Primăriei Municipiului București, au organizat evenimentul de aprindere a primei lumânări din cele opt ale acestei sărbători, ce marchează victoria întunericului asupra luminii, prin rededicarea Templului din Ierusalim, în urmă cu 2000 de ani, în lupta împotriva dominației elene care l-a profanat.

Se spune că, înaintea victoriei, o candelă de ulei care putea să ardă doar o zi, a ars neîntrerupt timp de opt zile, acesta fiind miracolul luminii sărbătorit de Hanuca. La sfârşitul fiecărei din cele opt zile de celebrare, încă o lumânare se adaugă menorei, cea de-a noua, shamash, este folosită pentru a le aprinde pe celelalte. Evreii spun rugăciuni în timpul acestui ritual, şi pun menora la geam, pentru a le aminti şi altora minunea care a inspirat sărbătoarea.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, aprinde Hanuka

Cu această ocazie, Ambasadorul Israelului, David Saranga, alături de Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator al Fundației Magna cum Laude-Reut și elevii Complexului Educațional Laude-Reut, au transmis lumina de la kilometrul 0 al României, din Piața Universității – simbol al democrației românești, către întreaga lume, cu urări de pace și sănătate tuturor, în așteptarea sărbătorilor de iarnă.

David Saranga a vorbit despre semnificația sărbătorii, dar și despre cum să fim mai buni și mai toleranți.

„Sărbătoarea de Hanuka ne amintește că lumina îndepărtează întunericul, însă e nevoie să ne apărăm libertatea, în continuare. Doresc ca lumina primei lumânări pe care o aprindem acum să fie lumina care alungă umbrele urii din noi”, a spus David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

„Faptul că suntem în Piața Universității, unde multă lume a luptat pentru libertate, e aceeași idee care există în sărbătoarea noastră. Cunoaștem foarte bine eforturile constante pe care autoritățile române le depun în combaterea antisemitismului, xenofobiei, intoleranței. Avem încredere că autoritățile române vor acționa atunci când vor exista manifestări extremiste”, a mai spus David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Ceremonia a fost una restrânsă, desfășurată în aer liber în condiții de distanțare fizică impuse de pandemie, în prezența demnitarilor din Guvernul României, numeroși membri ai acestuia între care Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar, Ludovic Orban, fost prim-ministru, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Marcel Vela, ministru de Interne, alături de Robert Cazanciuc, președintele Senatului, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, Dan Barna, președinte USR, Ion Caramitru, director al Teatrului Național București. Printre invitați s-au numărat deputați și senatori, personalități ale lumii diplomatice, precum E. S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, și ale vieții culturale.

Nicolae Ciucă

„Sărbătoarea luminii este un adevarat motiv de bucurie, instituită pentru a slăvi și a reaminti de purificarea templului, sfințirea altarului și miracolul candelabrului sfânt, Hanuca vine să îndrepte gândurile spre cele sacre. Anul acesta, s-au împlinit 72 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și statul Israel. România acordă o importanță specială acestor relații”, a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă.

Nicușor Dan

„Am venit în numele municipalității să-mi exprim deschiderea, colaborarea și respectul față de toate comunitățile religioase și etnice din București pentru că ele ne îmbogățesc pe toți, și la nivel cultural, și social și individual”, a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut

Din perspectivă de lider în educația de excelență, Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, a punctat asupra unui alt înțeles al sărbătorii de Hanuca, provenit de la rădăcina cuvântului chinuch – educație: „Chanoch l’naar al pi darko, gam ki yazkin lo yasur mimenu” – Educă tineretul pe calea talentului său, astfel încât nici când va îmbătrâni să nu se abată de la ea – spune Biblia, Mishlei 22: 6.

„Suntem onorați că ambasadorul Statului Israel în România și Președintele Onorific al Laude-Reut Board of Trustees, David Saranga, a luminat această elegantă Hanukie realizată cu sprijinul Romgaz, BCR, EUROINSOL și AFI România, pentru seara specială în care ne găsim, iar din zi în zi, adăugând câte o nouă lumânare, sporim strălucirea și puterea luminii”, a afirmat Tova Ben Nun-Cherbis.

Ceremonia a fost una emoționantă, reafirmând credința și speranța în libertatea și dreptatea care vor fi mereu mai presus decât ura și intoleranța, în lumina care alungă umbrele urii din noi drept lumină care ne apropie, a dialogului între oameni, a speranței și a păcii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS