6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia de anchetă a pandemiei critică guvernul suedez, premierul dă vina pe autoritățile de sănătate publică

Comisia de anchetă a pandemiei critică guvernul suedez, premierul dă vina pe autoritățile de sănătate publică

Premierul suedez Stefan Lofven a afirmat marți că oficialii responsabili de sănătatea publică au judecat greșit revenirea coronavirusului în timpul celui de-al doilea val după ce o comisie independentă a criticat strategia autorităților de combatere a pandemiei, relatează Euronews.

„Cred că majoritatea persoanelor din profesie nu au văzut un asemenea val în fața lor, au vorbit despre diferite focare”, a declarat Lofven pentru ziarul suedez Aftonbladet.

O comisie care a anchetat gestionarea pandemiei de către Suedia și-a prezentat concluziile

Marți seara o comisie care a anchetat gestionarea pandemiei de către Suedia și-a prezentat concluziile preliminare, acestea îndeosebi de critice față de măsurile luate pentru protejarea vârstnicilor.

Țara de puțin peste 10 milioane de locuitori a înregistrat până în prezent 341.029 de contagieri cu coronavirusul și 7.667 de morți din cauza COVID-19, rata deceselor fiind mult mai ridicată decât în celelalte state nordice învecinate.

Guvernul minoritar de stânga al Suediei afirmase inițial că o comisie de anchetă privind gestionarea pandemiei va fi numită odată ce criza va trece însă a fost supus unor presiuni tot mai mari să acționeze mai repede.

Comisia a afirmat în raportul ei că strategia de a proteja vârstnicii suedezi a eșuat parțial

Comisia a afirmat în raportul ei că strategia de a proteja vârstnicii suedezi a eșuat parțial și a subliniat că actualul și viitoarele guverne vor purta „responsabilitatea finală” pentru situația.

Mats Melin, președintele comisiei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că îngrijirea vârstnicilor din Suedia are neajunsuri structurale majore și că țara s-a dovedit nepregătită și prost echipată să facă față pandemiei.

Măsurile implementate în primăvară au fost luate târziu și s-au dovedit insuficiente

Comisia consideră de asemenea că măsurile implementate în primăvară au fost luate târziu și s-au dovedit insuficiente. Melin a afirmat că neajunsurile structurale din sistemul de sănătate al Suediei sunt vina câtorva autorități și organizații.

„Însă dorim să spunem că guvernul conduce această țară și că responsabilitatea finală prin urmare aparține guvernului și guvernelor viitoare”, a declarat președintele comisiei.

Agenția de statistică a Suediei a anunțat luni că a înregistrat un total de 8.088 de decese indiferent de cauza morții în luna noiembrie – cel mai mare nivel al mortalități din 1918, an în care gripa spaniolă a făcut ravagii în țară.

Guvernul lui Lofven și epidemiologul-șef al Suediei au apărat strategia neconvențională a țării lor

Guvernul lui Lofven și epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, au apărat strategia neconvențională a țării lor în pofida faptului că Suedia are una dintre cele mai mari rate ale deceselor cauzate de COVID-19 pe cap de locuitor din lume.

Suedia s-a remarcat printre țările europene și majoritatea națiunilor din lume prin maniera în care a gestionat pandemia, bazându-se mult timp pe recomandări și conformarea voluntară a cetățenilor în detrimentul măsurilor de carantină.

Autoritățile au fost criticate pentru eșecul în a proteja vârstnicii din azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor

Însă autoritățile, printre care și Tegnell, au fost criticate – și unele și-au cerut scuze – pentru eșecul în a proteja vârstnicii din azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor.

Raportul de marți al comisiei a afirmat de asemenea că vecinii nordici ai Suediei au acordat o atenție mai mare îngrijirii vârstnicilor în timpul pandemiei.

„În alte țări nordice…îngrijirea vârstnicilor pare să fi fost mai în atenția autorităților în timpul primelor măsuri antipandemice”, afirmă raportul.

Suedia a asistat din nou la o creștere rapidă a numărului de noi contagieri în toamnă

Suedia a asistat din nou la o creștere rapidă a numărului de noi contagieri în toamnă care a pus presiuni majore pe sistemul său de sănătate.

Infecțiile s-au răspândit rapid în rândul personalului sanitar, convingând guvernul să susțină mai multe restricții, printre care interzicerea la nivel național a vânzărilor de alcool după ora 22:00 în baruri și restaurante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS