5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 300 din elevii răpiți săptămâna trecută au fost salvați de armată

Peste 300 din elevii răpiți săptămâna trecută au fost salvați de armată

Sute de elevi care au fost răpiți săptămâna trecută în nord-vestul Nigeriei au fost eliberați, relatează CNN.

Peste 300 de elevi nigerieni au fost dați dispăruți timp de aproape o săptămână după un atac asupra unei școli gimnaziale din orașul Kankara aflat în statul Katsina din nord-vestul țării.

Forțele militare nigeriene i-au salvat pe 344 dintre ei joi noaptea și i-au adus în Kankara, potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al guvernatorului Aminu Bello Masari.

Acesta a adăugat că organizația teroristă Boko Haram nu a fost implicată în atacul asupra școlii ci că băieții au fost răpiți de bandiți care s-au dat drept membri ai grupării islamiste.

Anunțul a fost făcut după ce o parte a copiilor răpiți au fost obligați să ceară guvernului plătirea unei răscumpărări în cadrul unei înregistrări video care a avut logo-ul Boko Haram pe ea.

Înregistrarea video îl arată pe unul dintre copiii răpiți cerând închiderea școlilor fiindcă promovează „educația vestică” și retragerea trupelor trimise în căutarea lor.

Băiatul este instruit ce să spună de către unul dintre răpitori care nu se vede în filmare însă acesta pretindea că este Abubakar Shekau, liderul uneia dintre facțiunile Boko Haram.

Guvernatorul Masari a confirmat pentru CNN că elevii din videoclip sunt cei răpiți însă a afirmat că vocea din înregistrare nu este a lui Shekau, afirmând în schimb că „bandiți locali” îi mimau discursul.

Deși răpirile pentru recompensă de către diferite grupări criminale din statul Katsima au devenit tot mai frecvente, amploarea ultimei răpiri este nemaiauzită în această provincie a Nigeriei.

Ea amintește de răpirea brutală în 2014 a 276 de fete predominant creștine din Chibok, statul Borno, de către facțiunea lui Shekau.

Peste 100 dintre fetele răpite în 2014 nu s-au întors niciodată acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS