Guvernul a pregătit un site cu răspunsuri la întrebările legate de noul coronavirus dar și despre vaccinarea anti-COVID. Răspunsurile se găsesc pe site-ul special dedicat imunizării populației: vaccinare-covid.gov.ro.
O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV2, da, poate fi vaccinată, dacă dorește. În prezent, nu știm pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici care e nivelul necesar de anticorpi pentru a fi în siguranță.
Studiile au arătat că administrarea vaccinului la persoanele vindecate nu a dus la efecte adverse, ci doar la o creștere a nivelului de răspuns la infecție.
Mai trebuie să port mască dacă mă vaccinez? Răspunsul este da. Pentru că vaccinul este doar unul dintre instrumentele necesare pentru a limita răspândirea virusului, alături de purtarea măștii, distanțare și igienă.
De ce să mă vaccinez? Pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă gravă. Vaccinarea este gratuită, dar nu obligatorie. Cine nu este de acord poate refuza.
Cu cine iau legătura dacă vreau să mă vaccinez? În prima etapă, imunizarea se va face la locul de muncă, în special pentru personalul medical, și prin centrele de vaccinare fixe și mobile.
În etapele următoare, acestor centre, li se adaugă echipe mobile, cabinetele medicilor de familie și centrele Drive-through. Ce sunt aceste centre? Puncte fixe special amenajate în zonele publice pentru populația generală dorește să se vaccineze și care va avea aici acces cu mașina.
De unde mă pot informa despre vaccinurile candidate? Pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului sunt actualizate constant datele privind vaccinurile disponibile.Player audio