21 decembrie 1989 este ziua în care, în urmă cu 31 de ani, începea Revoluția în Capitală. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timișoara s-a transformat într-unul împotriva regimului.
La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune în şedinţa de partid mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale, se arată în volumul „România. Date şi fapte. 20 (1989-2009)„.
În jurul orei 12.00, începea în Piaţa Republicii marele miting. Participanţilor le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte cu sloganuri prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.
Discursul a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari. S-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat în piaţă.
Elena Ceauşescu făcea încercări disperate de a-i linişti pe participanţi. Panica s-a generalizat, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune s-a întrerupt.
După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi şi-a reluat cuvântarea. S-au reluat şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită „măsuri de creştere a nivelului de trai”, între care majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri.