Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) acordă, prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), finanţări nerambursabile de 5 milioane de lei pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice şi care vor fi derulate în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 31 octombrie 2021, anunță news.ro.
O finanţare totală în valoare de 5.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în patru categorii: intervenţii de urgenţă (1.500.000 lei); pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); Reşiţa, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei); Timişoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei).
Priorităţile anuale în vederea finanţării prin TMI sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice aflate în pericol, angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice şi contribuţia la marcarea unor aniversări istorice şi la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural.
200.000 de lei, finațare maximă de proiect
Primele două apeluri – intervenţii de urgenţă şi proiectare (elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru restaurare) – au adresabilitate naţională, în timp ce apelurile tematice vin să sprijine eforturile de recuperare şi punere în valoare a patrimoniului construit, în contextul unor proiecte mai ample de promovare şi de dezvoltare locală prin intermediul patrimoniului cultural.
Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect este de 200.000 de lei, în subprogramul intervenţii de urgenţă (ante şi postdezastru), 140.000 de lei, în subprogramul de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, şi de 100.000 de lei, în subprogramul acţiuni tematice – Timişoara, Capitală europeană a culturii şi Reşiţa, 250 de ani siderurgie, pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la monumente istorice.
Perioada de depunere a proiectelor este 25 ianuarie – 1 martie 2021. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul patrimoniu.ro.