Sindicatele din Poliția Română și din Poliția Penitenciară protestează pentru eliminarea inechităților salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, pentru un salariu minim corelat cu creșterea preturilor de consum precum și pentru condiții decente de muncă.
Organizațiile sindicale din sistemul de „Apărare, ordine publică și securitate națională” afiliate la Federația PUBLISIND si la Blocul National Sindical, respectiv Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL împreună cu Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP alaturi de sindicatele din Politia Penitenciara – Danubius-Braila, Manifest-Iasi, Phoenix-Pelendava, SLLPM-Margineni si Speranta-Satu Mare, dau tonul protestelor organizand o acțiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga țară, ca primă reacție la proiectul Ordonanței de urgență privind înghețarea drepturilor salariale si a pensiilor militare de servicu, pentru anul 2021, precum si la cresterea penibila cu doar 41 de lei a salariului minim (net) pe economie.
Protestele se vor derula pe data de 31 decembrie 2020, în intervalul orar 10.00 – 12.00, în fața sediilor prefecturilor. La pichetări participă grefieri, angajați din administrația publică, tineret și sport sau asistentață socială, ca mesaj pentru guvernanți.
Personal puțin – muncă mai multă
Deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentara imposibil de gestionat cat timp nu se fac incadrari corespunzatoare. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele și chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. Toate aceste deficiențe la care se adaugă lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă), culminează cu hotărârea Guvernului de a suspenda aplicarea Legii nr 153/2017, adoptată pentru eliminarea etapizată a inechitților salariale existente.
Deciziile adoptate de Guvernul Câțu au generat mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului, această serie de proteste organizată în ultima zi a anului 2020 fiind doar prima reacție a organizatiilor. Începând cu luna ianuarie 2021, PUBLISIND va face public calendarul de acțiuni sindicale care vor include – excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile în cazurile de urgență), organizarea de mitinguri în cascadă pe o durata nedeterminată.