-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrările de modernizare la Esplanada din Lăpuș, în întârziere

Lucrările de modernizare la Esplanada din Lăpuș, în întârziere

Lucrările de modernizare a Esplanadei din Lăpuș din vecinătatea blocurilor N24, N25, T14, T15 sunt în întârziere. Conform contractului dintre Primăria Craiova și constructor, Drum Concept din Bucureşti, lucrările începute la mijlocul lunii mai 2020 aveau ca durată de execuție cinci luni de zile calendaristice (13 mai – 13 octombrie 2020).

Lucări la Esplanada din Lăpuș/foto Claudiu Tudor
Lucări la Esplanada din Lăpuș/foto Claudiu Tudor

Cu toate poticnelile, lucrările urmau să se încheie cel târziu în luna octombrie 2020. Numai că anul s-a încheiat, șantierul a rămas deschis, fiindcă vremea a fost prielnică și pe Esplanada din Lăpuș nu se întrezărește finalul lucrărilor. Unde mai pui, că ar fi posibil ca în viitorul apropiat condițiile meteo să oblige constructorul să închidă, la un moment dat, șantierul. La această dată, șantierul este pustiu. Ce-i drept, schimbările au început să apară, dar începe să curgă cea de-a treia lună de când, lucrările ar fi trebuit încheiate.

Modernizarea Esplanadei, un proiect cu poticnelile

Poticneli au mai fost și prin luna iulie 2020. Prin luna iulie, când nici nu au început bine lucrările la esplanada din Lăpuș, au și fost sistat. Deficiențele apărute pe parcursul desfășurării lucrărilor au determinat primăria să ceară găsirea urgentă a unor soluții. Ce nu s-a văzut în studiul de fezabilitate și proiect, s-a descoperit în timpul lucrărilor în șantier. Cu alte cuvinte, sub esplanada din faţa blocului a existat din proiectare un spaţiu generos destinat garajelor. După decopertarea espalanadei de pardoseala din mozaic beton, reprezentanţii primăriei Craiova au depistat că plafoanele acestor garaje sunt periclitate, mai ales în zona iluminatoarelor.

Drept urmare, primăria a oprit lucrările şi a cerut firmei Romasco Concept SRL Bucureşti să vină cu alte soluţii tehnice. S-a ales ca în dreptul acelor iluminatoare să fie construit un grilaj metalic. Nu se știe dacă la acel moment s-au făcut modificări în contractul încheiat cu constructorul în privința duratei lucrărilor. Cum în incinta șantierului nu este amplasat nici un panou de identificare a proiectului, este greu să ghicești, cât vor mai dura lucrările. Șantierul este chiar la ușa blocurilor din zonă, accesul făcându-se direct prin șantier. Cert este că acum, lucrările iar bat pasul pe loc, chiar dacă termenul de cinci luni a fost depășit.

Am încercat să obținem un răspusn în acest sens chiar de la administrația locală, numai că până la închiderea ediției nu am primit nici o explicație.

Ce valoare are proiectul modernizării Esplanadei și ce prevede acesta

Valoarea estimată a contractului, conform Deviz General, Soluţia 2, aprobat prin HCL nr. 85/28.02.2019, este în total de 1.826.809,24 lei (exclusiv TVA). Din care Asistenţă Proiectare(conform cerinţelor Caietului de sarcini nr. 63875/02.04.2019) este în valoare de 114.434,22. Asistenţa tehnică din partea proiectantului este de 22.217,11 lei. Investiţia de baza se ridică la 1.667.940,80 lei.

Proiectul presupune refacerea spațiului public, amenajări de zone speciale pentru petrecerea timpului liber de către copii și adulți, schimbarea pavimentului, dar și amplasarea de mobilier urban modern,

Investiția reprezintă una dintre oportunitățile de revitalizare a peisajului urban din zonă.

În acest sens, au fost întreprinse lucrări de salubrizare, amenajări ale spațiilor existente și refacerea echipamentului edilitar, precum și a pavimentelor, iluminatului și a delimitării zonei cu potențial.

Lucrările vizează: Refacerea spațiului public general – caroiaj general din dale beton și spații verzi (gazon, arbuști de mici dimensiuni în jardiniere.

Amenajarea curților de lumină către subsol – se vor borda cu jardiniere înalte (1.80 m înălțime), ce vor asigura înălțimea de siguranță publică. Totodată, înălțimea lor va ascunde privirii curțile spre subsol.

Montare plase metalice deasupra curților, pentru siguranța deplină.

Amenajare zonă persoane vârstnice.

Amenajare zonă pentru copii

Amenajare zonă fitness

Realizare scări si rampe pentru persoanele cu dizabilități

Amplasare pergole de lemn cu plante agățătoare

Refacerea spațiilor cu mobilier urban: bănci, mese, coșuri de gunoi, stâlpi iluminat.

Montare balustradă metalică acolo unde există riscul căderii în gol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS