8.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCercetători au descoperit o corelație între utilizarea constantă a măștilor și o stare mentală și fizică bună

Cercetători au descoperit o corelație între utilizarea constantă a măștilor și o stare mentală și fizică bună

Majoritatea țărilor au impus purtatul universal al măștilor de la apariția bolii COVID în 2019, cauzată de virusul SARS-CoV-2 care induce sindrom respirator acut. O echipă de cercetători de la University of Edinburgh, UK, afirmă că această practică este asociată cu o stare de bine ameliorată a utilizatorilor, informează News Medical.

În studiul publicat pe serverul pre-print medRxiv* au fost observați 11.000 de subiecți din Regatul Unit. Au fost efectuate analize care au colectat date pe platforma Qualtrics între aprilie și iunie 2020. Cei 11.000 de participanți recrutați au completat sondajul CovidLife, creat de universitatea din Edinburgh pentru a evalua și înțelege impactul pandemiei asupra sănătății și stării de bine a națiunii. Pe baza acestor date a fost evaluată sănătatea mentală a participanților.

Cercetătorii au aflat că obiceiul acoperirii feței nu are vreo asociere cu sănătate mentală diminuată

Cercetătorii au aflat că obiceiul acoperirii feței nu are vreo asociere cu sănătate mentală diminuată. Echipa a mai constatat că oamenii care purtau constant măști aveau în proporție semnificativă o sănătate mentală mai bună decât aceia care nu le purtau.

Probabilitatea apariției unei senzații de anxietate era cu 58% mai mică pentru cei care purtau mereu măști

Din studiu a rezultat că probabilitatea apariției unei senzații de anxietate era cu 58% mai mică pentru cei care purtau mereu măști, iar cea a simptomelor depresive cu 25%. Și sentimentul de singurătate era cu 67% mai puțin frecvent la cei care purtau măști.

Rezultatele studiului au corespuns cu studii anterioare

Rezultatele studiului au corespuns cu studii anterioare care au constatat că absența adeziunii la regula purtatului măștilor faciale poate fi interpretată negativ de ceilalți. De asemenea, au subliniat că purtatul măștii nu este suficient pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2. Spălatul regulat al mâinilor, menținerea distanțării sociale și evitarea locurilor aglomerate sunt factori cruciali pe lângă acoperirea feței.

„Urmând îndrumările guvernamentale privind acoperirea fețelor se obține o îmbunătățire a sănătății mentale și fizice”

„Datele noastre oferă dovezi solide că urmând îndrumările guvernamentale privind acoperirea fețelor se obține o îmbunătățire a sănătății mentale și fizice, mai frecvent decât o deteriorare”, sună concluziile echipei.

Corelația nu trebuie interpretată drept cauzalitate. Dar studiul oferă rezultate interesante, despre care cercetătorii cred că sunt dovezi împotriva părerii că purtatul constant al măștii poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și stării de bine. Ei chiar sugerează că rezultatele lor „ar putea fi o motivare importantă pentru continuarea susținerii de către guvernanți și adeziunea populației”.

Vor fi necesare noi cercetări pentru înțelegerea mai deplină a corelației

Vor fi necesare noi cercetări pentru înțelegerea mai deplină a corelației și ar trebui evaluate și căile prin care utilizarea constantă a măștilor poate avea efecte negative asupra stării mentale și fizice.

*Notă: medRxiv publică rapoarte științifice preliminare care nu sunt evaluate de terți competenți și ca urmare nu ar trebui interpretate ca îndrumări finale de practică clinică pentru sănătate sau văzute ca informații confirmate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS