Tribunalul Dolj l-a condamnat pe patronul echipei FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, scrie agerpres.
Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost dată miercuri în dosarul în care Adrian Mititelu, împreună cu Ştefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Gigi Cristian Oprea, Iancu Crăciunoiu, Gigel Preoteasa, Nuţi Claudia Negru (fosta Preoteasa), Daniel Roşianu şi Fănel Trandafir, a fost trimis în judecată de DIICOT în 2014 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor şi folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii.
Adrian Mititelu şi Gheorghe Sorin Joavină, obligaţi, în solidar, la plata sumei de 18.240.910 lei
Instanţa i-a achitat pe inculpaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, spălare de bani şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii şi i-a obligat la plata prejudiciului adus statului în sumă totală de 18.607.330 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului până la data achitării integrale a sumei datorate. Din această sumă, Adrian Mititelu şi Gheorghe Sorin Joavină sunt obligaţi, în solidar, la plata sumei de 18.240.910 lei.
Pedepse contopite
Întrucât patronul clubului din Liga a II-a de fotbal FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Craiova la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pedeapsă executată în regim de detenţie, Tribunalul Dolj a contopit pedepsele.
Instanţa menţine măsura asiguratorie a sechestrului pe bunurile inculpaţilor dispusă de procurorii DIICOT prin ordonanţa din 29 august 2013.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la 23.414.211 lei
Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Adrian Mititelu pentru că ar fi iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi ceilalţi inculpaţi, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv Regional Media din judeţul Dolj.
Potrivit DIICOT, în perioada 2003-2006, inculpaţii au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la baza operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive.
Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului a fost evaluat la 23.414.211 lei (echivalentul a 5,32 milioane euro).