-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmendă uriașă pentru Telekom România: cum și-a ”păcălit” clienții în cazul semnalului

Amendă uriașă pentru Telekom România: cum și-a ”păcălit” clienții în cazul semnalului

Compania Telekom România a fost amendată de ANCOM după ce s-a stabilit că nu și-a respectat obligațiile.

Telekom România a primit o amendă de 700.000 de lei, după ce ANCOM – Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor – a constatat mai multe nereguli. Arbitrul telecom a lansat o investigație pentru a vedea dacă operatorii din domeniu respectă obligațiile de acoperire cu semnal pe teritoriul României, potrivit playtech.

Iar în cazul Telekom s-a descoperit contrariul.

Telekom România, amendă de 700.000 de lei

Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare. În cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată că raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

„Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone România – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%.Situația comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toți operatorii și-au îmbunătățit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neindeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvente radio.

Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice”, a spus Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțîn 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la dată de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la dată de 5 aprilie 2019. În acelaşi timp, ANCOM anunţă că toţi operatorii şi-au îmbunătăţit acoperirea cu semnal de voce mobilă în 2020.

 „Am finalizat o nouă campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă, care a avut rezultate îmbucurătoare: acoperirea cu servicii de telefonie mobilă la nivelul populației a crescut semnificativ. În ciuda contextului dificil care a marcat acest an, pe fondul intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, operatorii au investit masiv în rețele, iar rezultatele sunt evidente.

Creșterea acoperirii se poate vedea și în platforma aisemnal.ro, care a fost actualizată cu noile măsurători și permite acum și vizualizarea evoluției de la un an la altul. Totodată, utilizatorii aisemnal.ro pot consulta și acoperirea cumulată cu servicii mobile într-o anumită zona a țării sau chiar la nivelul întregii țări”, a declarat Cristin Popa.

Platforma aisemnal.ro a fost actualizată în anul 2020 prin adăugarea unor noi funcţionalităţi, mai precizează arbitrul telecom.  Acolo poți vedea cam cum stă fiecare operator la nivel național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS