9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateProbleme la înscrierea pe platforma de vaccinare, în cazul bolnavilor cronici cu vârste sub 65 de ani

Probleme la înscrierea pe platforma de vaccinare, în cazul bolnavilor cronici cu vârste sub 65 de ani

Probleme la înscrierea pe platforma de vaccinare, în cazul bolnavilor cronici cu vârste sub 65 de ani. Mai multe persoane „nu există” în sistem și se plâng că nu se pot programa.

Platforma online de înscriere la vaccinarea anti-COVID a adus o serie de probleme pentru bolnavii cronici, cu vârste sub 65 de ani. Aceștia se plâng că nu sunt recunoscuți în sistem. Nu se pot înscrie în cea de-a doua etapă de imunizare, dedicată pe de-o parte, și cetățenilor care suferă de boli cronice. Din păcate, în cazul acestor pacienți, uneori nici medicii de familie nu îi pot ajuta cu înscrierea.

„Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienților sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platformă pentru ca medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienții care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”; a explicat medicul Gindrovel Dumitru, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Figurează în sistem doar cei care au făcut decontări la spitalele publice

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a explicat că în acest moment figurează în sistem doar cei care au făcut decontări la spitalele publice. Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, a spus pentru B1 TV.

„Bolnavii cronici care nu se află în evidențele CNAS, deci cei care s-au tratat exclusiv în mediul privat, eu posibilitatea să se înscrie apelând la medicul de familie. Practic luând legătura cu medicul de familie și punându-le la dispoziție documentele medicale care atestă afecțiunea cronică de care aceștia suferă, medicul de familie îi poate adăuga în platforma pentru vaccinare. Inițial, da, există doar acei pacienți care au interacționat cu sistemul public”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAS, pentru B1 TV.

Vaccin anti-Covid-19
Vaccin anti-Covid-19

În cazul în care clinicile private în care s-au tratat pacienții ce suferă de afecțiuni cronice au decontat tratamentele, în baza unui contract cu CNAS, pacienții sunt identificați ca fiind persoane ce au o afecțiune cronică.

„Dacă au decontat, deci există public și privat în contract cu Casele de Asigurări. Mai exact dacă pacientul se adresează unui furnizor de servicii medicale și farmaceutice, în contract cu o casă de asigurări, atunci da, persoana respectivă este în baza de date CNAS. Așa cum s-a semnalat, există persoane care efectiv s-au diagnosticat și tratat exclusiv în privat, privat care nu era în contract cu Casa de Asigurări și nu a decontat nimic în sistemul public de asigurări. În aceste condiții da, acea persoană nu este în evidența Casei Naționale de Asigurări”, a precizat purtătorul de cuvânt al CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS