Un tezaur ce cuprinde 36 de monede medievale, din secolul XVI, a fost identificat recent de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în hotarul satului Sântă Măria, din Sălaj, după ce un pasionat de arheologie a descoperit întâmplător, în locul respectiv, câteva monede, cu un detector de metale, scrie agerpres.
Monede emise în Polonia, Lituania şi în Ungaria
Potrivit sursei citate, tezaurul conţine 36 de monede emise în perioada 1551-1599 în Polonia, Lituania, la Riga şi în Ungaria, sub autoritatea a cinci suverani: Sigismund I August, Sigismund III, Ştefan Bathóry (ca rege al Poloniei), Ferdinand I şi Rudolf II, iar din punct de vedere al tipurilor de monedă, acesta cuprinde trei piese cu valoarea de şase groşi, o piesă de patru groşi, 27 piese de trei groşi şi cinci piese de câte un dinar, toate din argint.
După descoperire, tezaurul monetar a intrat într-un proces de restaurare, în urma căruia au fost evidenţiate caracteristicile fiecărei monede: locul emiterii, numele emitentului, numele gravorului sau al maestrului monetar, anul emiterii şi valoarea înscrisă pe fiecare piesă.
Tezaurul reprezenta contravaloarea a zece miei
Pentru a ilustra valoarea tezaurului, reprezentanţii muzeului dau câteva exemple cu preţurile de pe piaţa clujeană din anul 1600, o dată apropiată de cea a ultimei monede din tezaur): un miel costa 32 de dinari, un purcel 30-35 de dinari, o gâscă 16 dinari, iar o găină 8-12 dinari. Tezaurul putea reprezenta aşadar preţul a zece miei, nouă purcei etc.