0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnare în dosarul sclavelor sexuale ținute captive în "casa sfântă"

Condamnare în dosarul sclavelor sexuale ținute captive în „casa sfântă”

Liderul sectei „Cercul”, Sebastian Apostolache, care timp de opt ani a racolat şi a exploatat sexual mai multe tinere a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă. Sclavele sexuale erau ținute în „casa sfântă”.

Conform anchetei procurorilor, în 2008, bărbatul de 52 de ani, fost colaborator al Teatrului din Viena. Acesta a pus bazele unei secte supranumite „Cercul” . Timp de opt ani, a racolat şi a exploatat sexual mai multe tinere, dar şi fete minore, arată ziare.com. 

Membrii clanului „Cercul”, condamnați la închisoare

Nuşa Kelemen a fost condamnată la opt ani de inchisoare. Aceasta avea rolul de a racola și introduce fete în secta denumita „Cercul”. Femeia și-a expus propria fiică de 9 ani ritualurilor sexuale, până la maturitate.

Marta Papai a fost condamnată la şapte ani şi nouă luni de închisoare. O altă membră a „Cercului”, responsabilă de recrutarea, îndoctrinarea, izolarea de familie şi cazarea victimelor. O altă membră a „Cercului”, suspectă într-o primă fază a anchetei a primit în final doar calitate de martor.  

Tinerele abuzate sexual, dar și material

Sentinţa vine într-un dosar al DIICOT în care Apostolache a fost cercetat de procurorii DIICOT pentru „iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat” şi „trafic de persoane’’ în formă continuată. Una dintre victime le-a povestit anchetatorilor cum s-a împrumutat la bancă pentru a putea asigura traiul ei şi al colegilor din „Casa Sfântă”.  

Liderul sectei „Cercul”, considerat „Atotputernicul pe pământ”

Liderul sectei „Cercul” afla informaţii intime despre viaţa victimelor de la femeia care le racola pe tinere. Unele dintre ele erau minore. Acesta le spunea că ştie toate acele detalii despre ele de la o fiinţă spirituală superioară. Ființa era denumită Cehov1, primul dintre îngerii lui Dumnezeu, asemuit lui Iisus Hristos, cu care se afla în contact permanent. Sexul cu liderul sectei era considerat „sacrificiu necesar. Sacrificiu pentru dezvoltarea spirituală şi trecerea victimei într-o etapă superioară a evoluţiei sale”, arăta Adevărul la vreamea respectivă.

Potrivit DIICOT, liderul spiritual al grupării se numeşte Eusebiu Sebastian Apostolache, iar ceilalţi membri cercetaţi sunt Sinoai Ildiko, Papai Marta, Birtalan Villo şi Gothard Veronika. Suspecţii le-ar fi exploatat pe fete atât sexual, cât şi din punct de vedere material, ele „având obligaţia de a aduce toate câştigurile sau banii obţinuţi de la părinţii acestora în locuinţa unde erau ţinute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea”. Din declaraţiile date anchetatorilor de către victime reiese că acestea primeau mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale, li se dădea pâine cu gem.  

Apostolache era cel care le spunea când şi ce să mănânce, când şi câte orgasme să aibă, când să se tundă, câţi cm din păr au voie să taie, ziua şi ora exactă când au voie să taie părul şi unghiile , dar şi faptul că nu voia să arunce părul tăiat,  acesta fiind considerat sufletul omului.

Ce au descoperit în „Casa Sfântă”  

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au descoperit la percheziţiile din 28 septembrie 2016, la locuinţele folosite de membrii grupării, medii de stocare a datelor informatice (pe care, cel puţin la nivel informativ s-ar afla inclusiv filme realizate cu ocazia ritualurilor sexuale impuse de Apostolache);

numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri;

numeroase obiecte sexuale folosite de tinerele exploatate de grup şi de membrele grupului, la ritualurile de la miezul nopţii;

numeroase şerveţele având urmă de urină şi spermă, păstrate îndeosebi la locuinţele comune;

numeroase pungi în care toate membrele Cercului erau obligate să/şi păstreze părul tăiat, sau unghiile tăiate; masa pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea şi apoi cu mâna mişca un pahar în direcţia acelor litere astfel încât să se formeze diferite cuvinte, despre care susţinea că sunt mesaje de la Cehov 1 către tinere;

numeroasele bileţele pe care erau scrise aceste mesaje, etc, toate acestea venind să confirme cele declarate de către persoanele vătămate cu privire la ritualurile ce se desfăşurau zilnic în „casele sfinte”.  

Raportul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor  

Întreaga sectă a fost monitorizată de procurorii DIICOT,  iar anchetatorii au cerut Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Târgu Mureş,  un raport de analiză asupra informaţiilor provenite din aceste măsuri de supraveghere.

Din acest raport rezultă că în ansamblul discuţiilor purtate de membrii grupării, un loc special îl deţine misticul bazat pe o simbolistică cromatică. Ritualuri religioase sau nonreligioase utilizate tocmai pentru impunerea manipulării. Sunt folosite tot felul de simboluri cromatice. Lumânare verde care să amplifice starea de calm, de destindere fizică şi psihică. Meditaţie sau rugăciune pentru purificare cu lumânări aprinse şi bani puşi alături, drept ofrandă! Drumuri către biserică, fără să fie menţionată pătrunderea în biserică, pentru a da întregului ritual ceva acceptat de Divinitate.  

„De cealaltă parte a misticismului este latura cât se poate de lumească în care fetele sunt puse să îşi creeze conturi pe diverse site-uri de matriomoniale, unul dintre ele este www.întâlniri fete.com, precum şi impunerea din partea inculpatului Apostolache ca, tinerele primite în cerc, să vizioneze diferite filme pornografice şi să se masturbeze natural sau folosind numeroasele jucării sexuale pe care le punea la dispoziţia acestora”, se arată în raport.

Povestea victimei care s-a transfomat în racolator  

Mai mult, aceleaşi măsuri de supraveghere tehnică relevă pericolul deosebit de mare al activităţilor grupului infracţional organizat. În sensul că, una din persoanele implicate,  Birtalan Villo, este una din victimele minore. Apostolache a profitat raportat la discernământul său diminuat, de puţina experienţă de viaţă a acesteia ;(aşa cum rezultă din declaraţiile persoanelor vătămate acesta era deja în casa sfântă , la vârsta de 11-12 ani); precum şi de labilitatea ei emoţional afectivă. A reușit să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreţinerea de relaţii sexuale cu el, în calitatea sa de maestru spiritual avea posibilitatea să progreseze spiritual. Astfel ajungea să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate.  

Ulterior, aceeaşi persoană, Birtalan Villo, a dezvoltat o relaţie de dependenţă totală ( mentală, afectivă, sexuală). Aceasta a coroborat cu lipsa mamei sale din ţară, şi-a dezvoltat această dependenţă de Apostolache. A ajuns ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate apoi inculpatului.

Acesta este cazul unei fete, a cărei recrutare în vederea introducerii în Cerc, a fost surprinsă direct pe interceptarea convorbirilor autorizate în cauză. Potrivit procurorilor, Apostolache era cel care dispunea modul în care să se facă recrutarea. Folosea mesajele pe care apoi Villo le cosmetiza. Toate acestea pentru a i le prezenta tinerei în acel mod în care să o convingă pe aceasta să se integreze în cercul respectiv.

„Manipularea psihologică”  

Raportul de analiză, concluzionează că, deviaţiile comportamentale ale individului se manifestă în mod diferit: unii sunt criminali, alţii sunt ultrareligioşi, iar unii au un comportament aparent normal dar care ascund grave probleme psihocomportamentale.  

Sintagma care ar descrie cel mai bine cazul de faţă  este considerată a fi  „manipularea psihologică”. „Manipularea psihologică” e definită ca un tip de influenţă socială ce urmăreşte schimbarea percepţiei sau comportamentului celorlalţi cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.  

Manipulatorul, în cazul de faţă Apostolache Eusebiu Sebastian, ar fi urmărit doar propriile interese. Deseori în detrimentul celorlalţi, metodele sale putând fi considerate exploatatoare sau chiar înşelătoare.  

Printre tehnicile utilizate cu precădere de către Apostolache,  este în primul rând „persuasiunea” acel proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau acţiuni (raţionale sau mai puţin raţionale). La baza acestei tehnici folosite stau discuţiile interminabile  şi „atractivitatea prezentării” în locul folosirii mijloacelor de forţă. 

„Este o formă extremă a convingerii că ceea ce le face el fetelor şi ceea ce le îndrumă să facă. Le ajută să devină mai bune. Să se înalţe spiritual să depăşească spaţiul fizic, ceea ce poate fi considerat o formă de exploatare, de sclavie emotionale”, susţin specialiştii în raportul citat.

Citește și: Fără salarii majorate în familia „Administraţie“ de la Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS