Primarul Iașului, Mihai Chirică, și fostul edil Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu. Primăria Iași nu s-a constituit parte civilă în proces, afirmând că nu s-a constatat niciun prejudiciu, anunță hotnews.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată:
- Tomorug Petru Dumitru, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu
- Florescu Dopina, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu
- Chișcă Costică – Eugen, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.
Acuzați de achiziţia „nelegală” a patru autoturisme
În anul 2013, cei cinci inculpaţi au demarat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme.
Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.
În acea perioadă, Mihai Chirică era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.
Potrivit procurorilor, în perioada februarie-mai 2013, Mihai Chirică „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea” acestora prin leasing operaţional. În document au fost „inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, arată procurorii.