3.4 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRămâne închis spitalul Covid-19 care a costat 13 milioane de euro

Rămâne închis spitalul Covid-19 care a costat 13 milioane de euro

Spitalul mobil de la Lețcani (Iași) – care a costat 13 milioane de euro – va rămâne închis din cauza unor probleme grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății și care nu au fost rezolvate nici până acum, scrie PressHub.

Inițial, conducerea spitalului anunța, la jumătatea lunii ianuarie, că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție. Dar, după aproape o lună de zile, spitalul este în continuare nefuncțional. Corpul de control a găsit aici peste 30 de nereguli.

În prima conferință de presă organizată de când Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, a fost acuzat de DNA pentru luare de mită, acesta a precizat că sunt mai multe probleme care nu au fost remediate și că deschiderea spitalului nu va fi posibilă în perioada următoare.

„Suntem astăzi în situația în care nu ne mai putem permite să mergem înainte cu improvizații. Sunt 31 de măsuri care cad în sarcina proprietarului EURONEST care trebuie rezolvate și ulterior sper ca Direcția de Sănătate Publică să emită autorizația legală de funcționare a unității pentru că și aici, în ceea ce privește eliberarea acestei autorizații, a fost o serie întreagă de nereguli”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

CJ Iaşi a solicitat şi Corpul de Control al primului ministru

În raportul Corpului de Control se precizează că, deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați. Nu există manuale de service și utilizare a echipamentelor și nici certificate de garanție pentru toată aparatura. Reprezentanții Consiliului Județean Iași au solicitat și Corpul de Control al primului ministru pentru o verificare completă a modului în care a fost achiziționat spitalul.

Spitalul a ajuns să coste aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 milioane de euro.

„Am vorbit deja cu prim-ministrul Florin Cîțu să trimită Corpul de Control pentru a ne asigura că toate cerințele din caietul de sarcini au fost respectate. Ieșenii au dreptul să li se aducă la cunoștință cum au fost cheltuite cele 10 milioane de euro”, a precizat președintele CJ Iaşi.

Probleme la instalația de climatizare şi la cea electrică

Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și coordonator al activității Spitalului mobil de la Lețcani, susține că, din fericire, numărul cazurilor de Covid este în scădere și că pacienții care se aflau internați aici au putut fi mutați în celelalte spitale-suport din Iași înainte de a fi înregistrate temperaturi negative.

Inclusiv în interiorul spitalului temperaturile erau sub pragul înghețului, deși instalația de încălzire funcționa.

„Spitalul de la Lețcani este un spital meteosensibil, când scad temperaturile de afară, începe să scadă și temperatura din spital. Poate cadrele medicale își mai pun un halat pe ele, dar există un risc foarte mare pentru pacienți, în special pentru cei de la ATI. Am luat decizia să fie monitorizată temperatura zilnic, am avut perioade în care temperaturile erau negative inclusiv pe secția ATI, ceea ce este inacceptabil, viața pacientului primează”, a precizat dr. Florin Roșu.

Acesta a mai precizat pe lângă problemele de la instalația de climatizare au fost descoperite și probleme la instalația electrică. „Acum avem un salon total deconectat de la curent pentru că am simțit la un moment dat miros de cablu încins și nu știam de unde vine. Când apare o asemenea situație trebuie luată o decizie fermă. Proprietarul EURONEST are obligația să ne asigure buna funcționare a spitalului, a noastră este să ne ocupăm de pacienți în condiții de maximă siguranță”, a completat managerul spitalului.

În momentul de față, în spitalele-suport COVID din Iași sunt libere doar nouă paturi ATI și ocupate 40 de paturi cu pacienți care suferă de forme medii și severe ale infecției cu SARS-COV-2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS