9.4 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBalamucul de la vamă: Zeci de persoane au fost carantinate din greșeală la intrarea în țară

Balamucul de la vamă: Zeci de persoane au fost carantinate din greșeală la intrarea în țară

Directorul DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că zeci de români au fost carantinați „din greșeală” din cauza numărului mic de angajați care trebuie să facă triajul epidemiologic al persoanelor care intră în țară pe la Vama Nădlac.

Astfel, directorul DSP Arad, Horea Timiş, a spus la Digi24 că adesea au loc și erori, iar de la începutul anului „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”.

„Noi avem o problema, nu avem personal. Angajații sunt epuizați, nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade, cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni”, a declarat Horea Timiş. Potrivit acestuia, în doar opt ore, au fost carantinați peste 800 de români, asta doar la Vama Nădlac I și Vama Nădlac II.

Greşelile vor continua

Horea Timiș spune că lipsa de personal se datorează faptului că medicii școlari și asistenții medicali s-au reîntors la școală, iar în vamă au ajuns să mai lucreze doar „douăzeci și ceva de persoane”, în timp ce, ca totul să meargă bine, este nevoie de cel puțin încă 21 de angajați. ”Cei care au venit acum nu cunosc legislația, trebuie de azi pe mâine să cunoască toată legislația. Vor fi greșeli majore. Vom carantina persoane care nu trebuie carantinate și invers”, a mai spus el.

Persoanele care intră în România din statele cu risc epidemiologic ridicat fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Aplicaţia ar fi soluţia, dar….

Potrivit directorului DSP Arad, o aplicație care să îi permită fiecărui cetățean să își completeze datele personale ar fi ușurat procedura. „A fost o inițiativă în primul val al pandemiei. Niște colegi de la București au creat o astfel de aplicație dar am înțeles că nu a trecut de forurile superioare. Există o aplicație funcțională, însă în comisiile de specialitate nu au acceptat-o. A primit acordul STS, a fost implementată până în stadiul de proiect pilot, dar din varii motive totul s-a oprit aici”, a declarat Horea Timiş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS