19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria, prima țară din UE care renunță la grupele prioritare la vaccinarea anti-Covid

Bulgaria, prima țară din UE care renunță la grupele prioritare la vaccinarea anti-Covid

Un doctor pensionar în vârstă de 93 de ani a venit să se vaccineze împreună cu nepoata sa de 21 de ani: în Bulgaria, prima țară din Uniunea Europeană care a abandonat strategia grupelor prioritare, imunizarea este de acum propusă tuturor, scrie hotnews.

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare, guvernul a schimbat brusc strategia, după ce nu a reușit să convingă persoanele din grupele de risc să se vaccineze, fie că este vorba de personalul sanitar, de profesori sau angajații din domeniul social.

„Aveți încredere în știință!”, implora ministrul Sănătății, Kostadin Angelov, disperat să vadă că doar o treime dintre persoanele înscrise s-au prezentat la vaccinare.

Bulgaria are cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană – doar 150.000 de oameni s-au vaccinat, respectiv 2,1% din populație.

În aceste condiții, impulsivul premier Boiko Borisov a deschis porțile centrelor de vaccinare pentru oricine. În urmă cu o zi, Bulgaria a anunțat un număr record de persoane care s-au vaccinat – 20.236.

Lungi cozi de așteptare s-au format în fața spitalelor din Sofia, un amestec de tineri, adulți, persoane în plină formă sau oameni vulnerabili, constrânși să aștepte ore în șir.

„Situația s-a schimbat radical. Înainte, rugam oamenii să se vaccineze. Acum, echipele sunt foarte ocupate”, spune un director de spital.

„Ușurată și fericită”, Denitsa Valkanova, 31 de ani, arborează un zâmbet larg, din spatele măștii.

Alături de ea, o nonagenară este și ea încântată că va primi prima doză din vaccinul AstraZeneca/Oxford. Un doctor o întreabă ce antecedente medicale are. „La vârsta asta, cu ce să încep?”, răspunde bătrâna, în glumă.

Haos și neîncredere



Dar nu toată lumea este mulțumită de decizia autorităților.

„Liderii noștri sunt extraordinari: au deblocat sistemul provocând un haos monstruos!”, ironiza în acest week-end ziarul Segan.

Înainte de schimbarea strategiei, jumătate din populație nu dorea să se vaccineze, după cum arătau două sondaje publicate săptămâna trecută.

În fața reticențelor doctorilor și profesorilor, „lumea se întreba: dacă ei nu vor, de ce ar trebui să o fac eu?”, arată analista Boryana Dimitrova, de la institutul Alpha Research.

„Pentru a recupera întârzierea, guvernul a deschis larg porțile, dar este în detrimentul celor mai în vârstă și fragili”, care au prioritate în restul UE, notează ea.

În opinia sa, este vorba de un eșec serios al actualei puteri, a cărei popularitate a căzut după un masiv val de proteste, vara trecută.

Parvan Simeonov, de la institutul Gallup, crede că scepticismul opiniei publice se explică și printr-o „neîncredere”. O neîncredere față de autorități și prin politizarea vaccinului, văzut ca un semn de loialitate față de Borisov.

Însoțit de miniștrii săi, premierul asistă în persoană la campania de imunizare în sate izolate, unde sunt trimise echipele mobile.

Lăudând o „organizare perfectă”, premierul vede în recenta afluență a oamenilor către centrele de vaccinare un argument pentru relaxarea restricțiilor, deja „cele mai puțin stricte din Europa”, în ciuda unei creșteri a numărului de contaminări în ultimele săptămâni.

Începând de luni, restaurantele și sălile de jocuri se vor redeschide, a anunțat Borisov, miercuri, care a promis și deschiderea cluburilor de noapte, în aprilie.

Citește și: Tragedie în Olt: Tânăr de 20 de ani, găsit mort lângă o cale ferată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS