2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecie de păsări considerată dispărută, regăsită după 180 de ani

Specie de păsări considerată dispărută, regăsită după 180 de ani

Pasărea, a cărei denumire ştiinţifică este Malacocincla perspicillata, a fost presupusă dispărută deoarece nu a mai fost văzută din 1848, când a fost descris primul exemplar observat de oamenii de ştiinţă, scrie dcnews.

În anii 1840, o pasăre misterioasă a fost surprinsă într-o expediție în Indiile de Est. Charles Lucien Bonaparte, nepotul lui Napoleon, a descris-o științific și a denumit-o gaiţa cu sprâncene negre (Malacocincla perspicillata).

Specia nu a mai fost văzută niciodată în sălbăticie, un exemplar împăiat fiind singura dovadă a existenței sale. 

Incertitudinea asupra existenței păsării a fost agravată de confuzia asupra momentului și locului în care a fost găsit primul exemplar, ornitologii presupunând că naturalistul german Carl Schwaner l-a descoperit în Java. În 1895, ornitologul elvețian Johann Büttikofer a subliniat că Schwaner se afla în Borneo la momentul respectiv.

Redescoperită din întâmplare

În luna octombrie 2020, doi locuitori din provincia indoneziană Kalimantanul de Sud au prins o pasăre pe care nu au recunoscut-o, i-au făcut o fotografie şi au eliberat-o în pădure, după cum a explicat asociaţia pentru protecţia mediului Global Wildlife Conservation.

Ei au trimis fotografiile ornitologilor, care au recunoscut oficial exemplarul de Malacocincla perspicillata.

„Cea mai mare enigmă a ornitologiei indoneziene”

„A fost ca o iluminare”, a declarat Panji Gusti Akbar, autor principal al unui studiu publicat joi în jurnalul BirdingASIA.

„Această pasăre este adesea considerată „cea mai mare enigmă a ornitologiei indoneziene”. Este uluitor să afli că nu a dispărut şi că trăieşte în pădurile de mică altitudine”, a adăugat el. Se cunosc foarte puţine date despre această pasăre cu penaj brun şi gri, care fusese raportată „dispărută” o perioadă mai mare decât orice altă specie de păsări asiatice, potrivit articolului din jurnalul de specialitate.

Conservatoriștii intenționează să viziteze locul unde a fost fotografiată pasărea de îndată ce restricțiile coronavirusului o permit.

Specii dispărute şi specii descoperite

Peste 1.700 de specii de păsări trăiesc în arhipelagul Indoneziei, multe insule îndepărtate nefiind bine studiate de oamenii de știință, în ciuda bogățiilor regiunii care au inspirat teoriile evoluției lui Alfred Russel Wallace în urmă cu 170 de ani. Cinci noi specii de păsări cântătoare și cinci noi subspecii au fost identificate anul trecut pe insulele indoneziene Taliabu, Peleng și Batudaka.

Peste 150 de specii de păsări din întreaga lume sunt considerate în prezent „pierdute”, întrucât în ultimii zece ani nu a fost observat niciun specimen din rândul acestora.

„Descoperiri ca acestea sunt incredibile şi ne fac să credem că este posibil să găsim alte specii care s-au pierdut din punct de vedere ştiinţific de zeci de ani sau mai mult”, a declarat Barney Long din cadrul Global Wildlife Conservation.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS