-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarile multinaționale, obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UE

Marile multinaționale, obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UE

Consiliul UE a ajuns la un acord pentru a forța o mai mare transparență a activității marilor companii multinaționale, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene.

Marile companii cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro vor fi obligate să facă publice sumele plătite ca impozit pe profit în fiecare stat în care activează, potrivit unui comunicat de presă.

Multe state membre, printre care și România, au acuzat practicile unor companii multinaționale de a evita impozitarea

Decizia UE vine după ce multe state membre, printre care și România, au acuzat practicile unor companii multinaționale de a evita impozitarea în fiecare țară în care au activitate. În schimb, aceste companii – precum giganții IT americani – plătesc taxele în state cu fiscalitate extrem de scăzută, precum Irlanda sau Luxemburg, conform G4Media.ro.

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în Consiliul UE, au mandatat miercuri președinția portugheză să înceapă negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă a Comisiei Europene privind comunicarea de informații referitoare la impozitul pe profit de către anumite întreprinderi și sucursale, denumită Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR).

Directiva impune companiilor să facă public impozitul pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru

Directiva impune companiilor cu venituri totale consolidate de peste 750 de milioane de euro în fiecare din ultimele două exerciții financiare consecutive, indiferent dacă acestea au sediul în UE sau în afara acesteia, să facă public într-un raport impozitul pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru, împreună cu alte informații fiscale relevante.

Băncile sunt exceptate de la prezenta directivă

Băncile sunt exceptate de la prezenta directivă, deoarece sunt obligate să comunice informații similare în temeiul unei alte directive. Pe baza mandatului de negociere convenit, președinția portugheză va analiza împreună cu Parlamentul European posibilitatea ajungerii la un acord pentru adoptarea rapidă a directivei în a doua lectură („acord timpuriu în a doua lectură”).

Propunerea de directivă, prezentată în aprilie 2016, face parte din planul de acțiune al Comisiei privind un sistem mai echitabil de impozitare a întreprinderilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS