China a luat fața Statelor Unite și a devenit prima țară din lume cu peste 1.000 de miliardari, potrivit unui nou raport privind cei mai bogați oameni ai planetei, relatează Newsweek.
Merită amintit însă că 4 din cei mai bogați 5 miliardari trăiesc în Statele Unite.
În pofida pandemiei care a sufocat economia mondială, listei miliardarilor planetei i s-au adăugat 412 de noi nume – în medie 8 pe săptămână anul trecut – ducând numărul lor total la 3.228, potrivit raportului Hurun Global Rich List 2021 publicat marți.
Raportul, care folosește o metodologie ușor diferită față de mult mai cunoscutul index al miliardarilor realizat de Bloomberg și folosește datele de până în data de 15 ianuarie a acestui an, îl plasează în continuare pe Elon Musk în vârful listei celor mai bogați oameni ai planetei cu o avere estimată la 197 de miliarde de dolari.
Acesta este urmat de fondatorul Amazon Jeff Bezos cu o avere de 189 de miliarde de dolar, pe locul 3 situându-se Bernard Arnault, CEO-ul LMVF, cel mai mare producător de bunuri de lux din lume, cu o avere estimată la 114 miliarde de dolari.
Omul de afaceri francez este urmat de fondatorul Microsoft Bill Gates (110 miliarde) și CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg (101 miliarde).
În mod semnificativ însă China are 259 de noi miliardari, numărul total al ultra-bogaților din această țară ajungând la 1.058. China a devenit astfel prima țară care a depășit pragul de 1.000 de miliardari.
Potrivit raportului Hurun 70 de persoane din SUA și-au văzut averea trecând de borna de un miliard de dolari în 2020 însă numărul total al miliardarilor americani – 696 – rămâne cu mult în spatele Chinei, țară în care locuiesc o treime din totalul miliardarilor planetei.
Raportul arată de asemenea că 51% din totalul miliardarilor din lume trăiesc acum în lume și doar 24% în America de Nord. China și SUA găzduiesc peste jumătate din miliardarii planetei, acestea fiind urmate în clasament de India, Germania și Marea Britanie.
Cel mai tânăr cel mai bogat om din lume
„În pofida perturbărilor create de COVID-19, am văzut în acest an cea mai mare creștere a averilor din ultimul deceniu”, a afirmat președintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf, într-un comunicat publicat odată cu raportul.
„Lumea nu a văzut niciodată atât de multă avere creată în doar un an”, a mai subliniat acesta.
Averea totală a miliardarilor lumii a crescut cu 3,5 trilioane de dolari (sau 32%) pe măsură ce pandemia a dus la creșterea vertiginoasă a profiturilor companiilor din domeniul sănătății și comerțului electronic. Vânzările de mașini electrice au fost un alt factor de creștere, potrivit raportului.
În China, „capitala” miliardarilor lumii, Zhong Shanshan – magnatul apei îmbuteliate cu o avere de 85 de miliarde de dolari – l-a detronat pe Jack Ma (55 de miliarde) din poziția de cel mai bogat chinez după ce fondatorul Alibaba a atras nemulțumirea autorităților comuniste.
Pe locul șapte în clasamentul general, Zhong este și cea mai bogată persoană din Asia.
„Elon Musk este a patra persoană care ia titlul de cea mai bogată persoană din lume în ultimul deceniu și la 49 de ani este cea mai tânără”, afirmă Hoogewerf. „Bill Gates a fost pe primul loc de 4 ori, Jeff Bezos de 3 și Carlos Slim Helu odată”, mai relatează acesta.
„Nu pariați împotriva miliardarilor. Primele două luni ale pandemiei au dus la pierderi masive pentru aceștia, următoarele două luni o recuperare în V și începând cu luna iunie noua economie condusă de digital a explodat înspre noi înălțimi”, afirmă CEO-ul Hurun Report.
Raportul estimează că numărul real al miliardarilor planetei ar depăși 7.500 de persoane, „presupunând că pentru fiecare [miliardar] găsit am ratat probabil cel puțin unul dacă nu mai mulți, în special din statele din Zona Golfului”.
Citește și: Bărbat omorât de roata desprinsă de la un camion