12.8 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeriferiile Craiovei, îngropate în gunoi

Periferiile Craiovei, îngropate în gunoi

-

Mii de tone de gunoi menajer și deșeuri din construcții tronează la periferiile Craiovei. Peisajul este unul dezolant, de oraș înconjurat de gunoi. În zadar încearcă angajaţii operatorului de salubrizare să înlăture mizeriile de pe domeniul public, acestea apar a doua zi la loc. Acesta este modul în care locuitorii oraşului încearcă să păstreze curăţenia la periferia Craiovei.


Situaţia ia amploare pe zi ce trece, în condiţiile în care autorităţile nu pot face faţă fenomenului. Oriunde mergi la marginea Craiovei vezi gropi de gunoi improvizate, drumuri de-a lungul cărora se întind munţi de gunoaie. Bucăţi de polistiren şi plastic, moloz, roţi, cartoane, deşeuri menajere, saci cu bălegar, cadavre de animale, toate zac la marginea oraşului. Hectare întregi de teren sunt ticsite cu resturi din demolări, haine vechi, mobilier rupt, componente auto şi peturi.

Groapă de gunoi ilegală la marginea Craiovei/foto: Claudiu Tudor


A devenit o „normalitate“ să vezi pungi de plastic fluturând prin crengile copacilor. Mai mult, „depozitele“ de gunoi înaintează spre albiile unor ape, spre zonele împădurite sau spre terenurile arabile.

Gunoi cât vezi cu ochii

În această stare se află terenul privat din spatele fostului magazin PIC, actualul Exflor. Acesta este transformat într-o adevărată groapă de gunoi. În urmă cu un an, comisarii Gărzii de Mediu Dolj au descins aici. Unele dintre persoanele care aruncau aici gunoi au fost depistate cu ajutorul facturilor sau altor documente aruncate la gunoi – diferite acte cum ar fi facturi la telefon, note de recepţie, facturi la gaze. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit aici munţi de gunoi depozitat ilegal, moloz provenit din construcţii, dezmembrări auto, carton, plastic, DEE.uri şi gunoi menajer.

Deșeuri abandonate pe domeniul public sau terenuri private/foto:Claudiu Tudor

Un teren de 120 de hectare plin cu sute de tone de gunoi. S-a ajuns aici în urma unei adrese a Poliţiei Locale Craiova. Aceasta a atenţionat ulterior Garda asupra dezastrului aflat la cel mult câteva sute de metri de bulevardul Calea Severinului. Garda de Mediu încerca la acel moment să-l găsească pe proprietarul terenului de 120 de hecatre, aflat într-o stare insalubră.
A trecut un an de zile şi zona este în aceeaşi stare, plină de gunoi. Un craiovean a postat pe un site de socializare un film cu starea în care se află această zonă. Pentru el o plimbare la marginea Craiovei s-a transformat într-un coşmar.

Drumul care leagă Izvorul Rece de Cernele a devenit groapă de gunoi

O altă zonă roşie în ceea ce priveşte invazia gunoiului se află la iesire din cartierul Izvorul Rece spre Cernele. Localnicii se plâng că zona şi drumurile de acces încep să fie acaparate de gunoaie. „Drumul care leagă Izvorul Rece de Cernele a devenit o adevărată groapă de gunoi. Aici se găsesc munţi de gunoaie. Fiind un drum retras, de periferie, copiii se puteau plimba aici cu bicicletele. Acum este plin de mizerie. Vin toţi şi aruncă aici toate resturile. Ne-au îngropat în gunoi”, spune craioveanca Ionica Sgubin.

Autorităţile în luptă cu persoanele care aruncă deşeuri pe domeniul public

Periferiile Craiovei sunt pline de gunoi/foto: Claudiu Tudor

Recent primarul Craiovei spunea că: „Strângem, în medie, 20 tone deșeuri / lună de pe terenuri din zona de periferie“
Primăria Craiova intenţionează să achiziţioneze peste 3.800 de camere video. Unele dintre acestea vor fi folosite pentru monitorizarea zonelor periferice cunoscute ca locuri unde se aruncă ilegal deşeuri.
În urmă cu o lună, operatorul de salubritate, SC Salubritate Craiova SRL a demarat o acţiune de curăţenie pe astfel de ternuri, aflate la periferia oraşului. Rezultatul, zeci de tone de gunoi au fost ridicate zilnic de pe domeniul public. Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj spun la rândul lor:

„Nu se rezolvă problema dacă faci curat și mai apoi cetățenii vin după tine și aruncă gunoiul. Facem un plan de acțiune împreună cu organele abilitate, ca să surprindem făptașul, în momentul când abandonează deșeurile pe domeniul public. Abandonarea de deșeuri a luat amploare. Vom merge până acolo încât să confiscăm și autovehiculele celor care aruncă gunoiul la voia întâmplării”, spune Gheoerghe Călinoiu,comisar șef, Garda de Mediu.

Gunoi/foto: Claudiu Tudor


„Lucrători necalificați și utilaje ale societății noastre intervin în aceste zile pentru salubrizarea terenurilor aflate în proprietate publică din cartiere precum Popoveni, Catargiu și Romanești. Până în prezent, au fost colectate peste 20 de tone de deșeuri aruncate la întâmplare pe domeniul public.
Concomitent, echipaje mixte de agenți constatatori ai Serviciului Corp Control, din cadrul societății noastre, și agenți de la Politia Locala Craiova desfășoară în mai multe zone ale orașului acțiuni de supraveghere pentru depistarea celor care abandonează deșeuri, iar persoanele care vor fi prinse că aruncă deșeuri la întâmplare vor fi sancționate contravențional pe loc. Potrivit prevederilor HCL nr. 319/2009, cu modificările și completările ulterioare, amenda pentru aceste fapte este cuprinsă între 500 și 1500 lei pentru persoane fizice și 1000 și 2500 lei pentru persoane juridice”, se arată pe pagina de Facebook a respectivului operator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

LDP şi-a prezentat utilajele pentru iarnă

Consiliul Județean (CJ) Dolj abordează sezonul rece cu avantajul...

ȘTIRI GdS