-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS: Una din trei femei la nivel global, supuse violenței

OMS: Una din trei femei la nivel global, supuse violenței

Violența împotriva femeilor rămâne omniprezentă și începe în mod alarmant de la vârste tinere, arată noi date de la Organizația Mondială a Sănătății. De-a lungul vieții lor, 1 femeie din 3, aproximativ 736 de milioane, este supusă violenței fizice sau sexuale de către un partener intim sau violenței sexuale din partea unui non-partener – un număr care a rămas în mare parte neschimbat în ultimul deceniu.

Această violență începe devreme. O femeie tânără din 4 (cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani) care a avut o relație va fi experimentat deja violența de către un partener intim până la împlinirea vârstei de douăzeci de ani.

„Violența împotriva femeilor este endemică în fiecare țară și cultură, provocând rău milioanelore de femei și familiilor acestora și a fost exacerbată de pandemia COVID-19”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Dar, spre deosebire de COVID-19, violența împotriva femeilor nu poate fi oprită cu un vaccin. Nu putem lupta decât cu eforturi adânc înrădăcinate și susținute – de către guverne, comunități și indivizi – pentru a schimba atitudini dăunătoare, pentru a îmbunătăți accesul la oportunități și servicii pentru femei și fete și pentru a încuraja relații sănătoase și care se respectă reciproc.

”Violența partenerului intim este de departe cea mai răspândită formă de violență împotriva femeilor la nivel global (afectând aproximativ 641 de milioane). Cu toate acestea, 6% dintre femei declară că au fost agresate sexual de către altcineva decât soțul sau partenerul lor. Având în vedere nivelurile ridicate de stigmatizare și sub-raportare a abuzurilor sexuale, cifra adevărată este probabil să fie semnificativ mai mare.

Ancheta OMS a inclus date colectate în perioada 2000 – 2018, iar fenomenul violenţei împotriva femeilor este “generalizat”.

Pandemia a agravat violența, sporind vulnerabilitatea și riscurile

Acest raport prezintă date din cel mai mare studiu realizat vreodată asupra prevalenței violenței împotriva femeilor, realizat de OMS în numele unui grup special de lucru al Organizației Națiunilor Unite.

Pe baza datelor din 2000 până în 2018, actualizează estimările anterioare lansate în 2013. În timp ce cifrele relevă rate alarmant de mari de violență împotriva femeilor și fetelor, ele nu reflectă impactul continuu al pandemiei COVID-19. OMS și partenerii avertizează că pandemia COVID-19 a sporit și mai mult expunerea femeilor la violență, ca urmare a măsurilor precum blocarea și întreruperea serviciilor vitale de sprijin.

„Este îngrijorător faptul că această violență omniprezentă a bărbaților împotriva femeilor nu numai că persistă neschimbată, dar este cea mai gravă pentru femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, care pot fi și tinere mame. Și aceasta a fost situația înainte de intrarea în carantină din cauza pandemiei. Știm că multiplele efecte ale COVID-19 au declanșat o „pandemie din umbră” a violenței raportate de tot felul împotriva femeilor și fetelor ”, a declarat directorul executiv al ONU Phumzile Mlambo-Ngcuka.

„Fiecare guvern ar trebui să ia măsuri puternice și proactive pentru a aborda acest lucru și să implice femeile în acest sens”, a adăugat ea. Deși multe țări au înregistrat o raportare crescută a violenței partenerilor intimi către linii de asistență, poliție, lucrători din domeniul sănătății, profesori și alți furnizori de servicii în timpul blocării, impactul complet al pandemiei asupra prevalenței va fi stabilit doar pe măsură ce anchetele vor fi reluate, se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS