0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal: Peste 7.000 de români s-au vaccinat înainte să aibă dreptul!

Scandal: Peste 7.000 de români s-au vaccinat înainte să aibă dreptul!

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare, scrie hotnews, citând Recorder.ro, care a obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie.

Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.

Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani.

La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.

Circulara care nu există

La Casa Armatei din Focșani s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar și a susținut că „a fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. (…) E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

Ministerul Apărării a negat existența circularei.

„Sunt surprins de ceea ce-mi spuneți. Nu a existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate”, ne-a declarat Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale

Serviciului Român de Informații se face că nu ştie

Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București.

Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale.

Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”.

Spitalul „Agrippa Ionescu” aparține Serviciului Român de Informații, notează Recorder.ro în materialul ce poate fi citit integral AICI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS