6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEconomia Marii Britanii revine pe roșu, Brexitul afectează comerțul extern

Economia Marii Britanii revine pe roșu, Brexitul afectează comerțul extern

Activitatea economică s-a contractat din nou în ianuarie, în Marea Britanie, în special din cauza măsurilor pentru lupta împotriva unei tulpini foarte contagioase a coronavirusului, în timp ce comerțul exterior a înregistrat o cădere record după ieșirea de pe piața unică europeană, potrivit AFP.

PIB-ul britanic a căzut cu 2,9% în ianuarie, după o creștere de 1,2% în decembrie, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri de biroul pentru statistică (ONS).

Produsul intern brut se află încă cu 9% sub nivelul din februarie 2020, înainte de șocul pandemiei.

Sectorul serviciilor a fost principala frână a economiei, în condițiile în care toate activitățile comerciale considerate neesențiale au fost închise.

„Economia a fost afectată de o manieră importantă în ianuarie, deși un pic mai puțin decât se temeau unii, cu magazine, restaurante, frizerii, școli afectate” de restricțiile legate de activitate, comentează Jonathan Athow, specialist în statistică la ONS.

Acesta subliniază că sectorul manufacturier a înregistrat prima cădere a producției din luna aprilie, în special în producția de mașini, chiar dacă serviciile de sănătate au fost puternic susținute de campania de vaccinare.

Anul trecut, PIB-ul a suferit o contracție record de aproape 10% în Regatul Unit, țara europeană cu cele mai multe decese provocate de pandemie.

Paul Dales, de la Capital Economics, crede însă luna ianuarie ar trebui să fie „punctul cel mai de jos pentru acest an, având în vedere campania de vaccinare și redeschiderea economiei, care vor stimula relansarea activității”.

„Până la începutul anului viitor, credem că (…) PIB-ul va regăsi nivelul dinaintea pandemiei”, adaugă acesta.

Școlile s-au redeschis luni în Anglia iar centrele comerciale neesențiale vor urma aceeași cale în 12 aprilie, înaintea unei ridicări totale a restricțiilor prevăzută până la finalul lunii iunie.

Impactul Brexit a fost notabil în cifrele privind comerțul exterior, publicate în paralel de ONS, cu o cădere a exporturilor de bunuri de 19,3% la 5,3 miliarde de lire în ianuarie, din cauza unei prăbușiri de aproape 41% a exporturilor către UE.

La rândul lor, importurile de bunuri au căzut cu 21,6% în ianuarie, din cauza unei scăderi cu 29% a achiziției de bunuri provenite din UE.

Este cea mai mare scădere de când au început să fie colectate aceste date, în ianuarie 1997, notează ONS, care subliniază însă că și carantina a jucat un rol în perturbarea comerțului internațional.

Cifrele din ianuarie vin și pe fondului unui efect comparativ defavorabil, reamintește ONS, deoarece comerțul extern britanic a beneficiat de un aflux de importuri și exporturi, în condițiile în care companiile și-au făcut stocuri înaintea ieșirii efective de pe piața unică.

„O parte a declinului poate fi atribuită carantinei, o alta stocurilor și problemelor de la începutul” ieșirii din UE, dar „este clar că tranziția Brexitului a fost departe de a fi fluidă”, constată Danni Hewson, economist la AJ Bell.

„Piețele vor urmări cu atenție dacă fricțiunile actuale se vor transforma în schimbări pe termen lung”, a adăugat ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS