2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai mulţi lideri europeni cer o „corecţie” în distribuirea vaccinurilor în UE

Mai mulţi lideri europeni cer o „corecţie” în distribuirea vaccinurilor în UE

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat marţi că el şi aliaţii săi din Europa de Est au exercitat presiuni pentru ca Uniunea Europeană să ajusteze modul în care distribuie vaccinurile anti-Covid-19, după ce aceştia au denunţat actuala distribuire ca fiind inegală, informează hotnews.

Kurz şi lideri ai Bulgariei, Cehiei, Sloveniei, Letoniei şi Croaţiei au scris săptămâna trecută preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului, spunând că distribuirea nu se face în funcţie de populaţia ţărilor, aşa cum s-a convenit, scriu Reuters și Agerpres.

Oponenţii lui Kurz l-au acuzat că încearcă să deturneze atenţia de la guvernul său, criticat pentru ritmul relativ lent al vaccinărilor.

Statele membre pot decide dacă vor să fie aplicată din nou metoda de distribuire bazată pe populaţie

UE dispune de un mecanism de redistribuire a dozelor rămase atunci când unele ţări nu utilizează complet cotele alocate în conformitate cu distribuirea proporţională, iar Comisia a spus că revine statelor membre să decidă dacă doresc să fie aplicată din nou metoda de distribuire strict bazată pe populaţie.

„Aici trebuie să fie posibilă dezvoltarea unui mecanism de corecţie”, a declarat Kurz într-o conferinţă de presă cu omologii săi bulgar, ceh şi sloven, după o întâlnire la care liderii Croaţiei şi Letoniei s-au alăturat prin videoconferinţă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, lucrează „pentru a găsi o soluţie”, a adăugat Kurz.

Bulgaria şi Letonia au administrat o primă doză de vaccin celui mai mic procent din populaţia lor adultă din UE (fiecare la 4,1%), conform unui recent raport săptămânal al Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor. În Malta, acest procent este de 14,9%, iar în Austria de 7,8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS