0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateParlamentul European cere din nou renunțarea la schimbarea orei în statele membre UE

Parlamentul European cere din nou renunțarea la schimbarea orei în statele membre UE

Europarlamentarii îndeamnă la accelerarea eforturilor de a răspunde apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei în statele membre ale Uniunii Europene, arată un comunicat publicat de Parlamentul European.

În martie 2019 Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la practica de a regla ceasurile cu o oră primăvara și toamna începând cu 2021.

Însă acest obiectiv nu a fost primit cu aceeași ambiție de către Consiliul UE care, după doi ani de analize, nu a formulat o poziție comună, afirmă legiuitorii de la Bruxelles.

Întrucât țările membre ale blocului comunitar se pregătesc să treacă de luna de vară în câteva zile, raportorul Parlamentului European, Johan Danielsson, a declarat că:

„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a pune capăt schimbării de oră. 4,6 milioane de persoane au răspuns consultării publice asupra acestiui subiect, cel mai mare număr înregistrat vreodată”.

„Acesta este un subiect important pentru cetățenii noștri și trebuie să le arătăm că Uniunii Europene le pasă de îngrijorările lor. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale legate de schimbarea orei. Ele fac adesea parte din grupurile vulnerabile din societate precum copiii, vârstnicii și bolnavii cronic”, a adăugat acesta.

„84% din cetățenii UE sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei care, potrivit unor numeroase studii, are un efect negativ asupra sănătății umane”, a subliniat Danielsson.

Răspunzând la o inițiativă cetățenească, Parlamentul European a cerut Comisiei în februarie 2018 să evalueze oportunitatea schimbării orei și, dacă va fi necesar, să prezinte o propunere pentru revizuirea directivei care stabilește acest lucru la nivel comunitar.

Ca urmare a evaluării, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri dintre care 84% au fost în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a înaintat propunerea care a fost apoi revizuită de Parlamentul European în 2019.

Pentru ca noile reguli să devină lege a UE acestea trebuie convenite atât de Parlament cât și de miniștrii UE.

UE a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980 pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS