0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaremul pentru simularea Evaluării Naționale la limba română, publicat

Baremul pentru simularea Evaluării Naționale la limba română, publicat

Ministerul Educației a publicat subiectele primite de elevii de clasa a opta la simularea examenului de evaluare națională 2021, limba și literatura română, și baremul de corectare.

Simulare evaluare națională 2021, limba română – Descarcă aici subiectele
Simulare evaluare națională 2021, limba română – Descarcă aici baremul

Amintim că subiectele la română la simularea evaluării naționale 2021 sunt în premieră unele după modelul testelor PISA, după o programă nouă față de ceilalți ani, constând într-o broșură cu 10 pagini de subiecte care trebuie completate în două ore.

Subiectele a inclus un fragment din romanul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu și unul din „Bulevardele vieții” de Sandra Golopenția.

Două dintre cerințe la subiectul 1, punctele 8 și 9:

  • „Crezi că lectura cu voce tare te face să înțelegi mai bine ceea ce citești? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 90 de cuvinte, valorificând textul 2”
  • „Asociază cu un alt text literar fragmentul din Solenoid de Mircea Cărtărescu, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare și o deosebire dintre ele.”

Subiectul la care elevii avea cel mai mult de scris, subiectul al II-lea, a avut următoarea cerință:
„Scrie, în 100 – 150 de cuvinte, rezumatul textului 1 (fragmentul din „Solenoid” – n.r.). În alcătuirea rezumatului:
− vei formula ideile importante, dovedind înțelegerea textului;
− vei prezenta evenimentele în succesiune logică;
− vei respecta regulile unui rezumat.”

„Potrivit datelor preliminare transmise de inspectoratele școlare, au fost prezenți 124.931 de elevi (90.54% din totalul elevilor eligibili să susțină proba). Nu au putut participa 6.120 de elevi din 149 de unități de învățământ, aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori”, a precizat luni un comunicat al ministerului Educației.

Cea mai ridicată rată de participare s-a înregistrat în județul Neamț (96,5%), mai precizează comunicatul.

Potrivit ministerului, au fost eliminați pentru tentativă de fraudă trei elevi (doi elevi din județul Călărași, respectiv 1 elev din județul Timiș).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS