Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în UE „înainte de sfârșitul lunii iunie”, a avertizat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene. Asta în timp ce unele țări europene au comandat sau vor să comande acest ser pentru a-și accelera campania de vaccinare.
„Există o primă etapă de examinare (a dosarului de validare) care se numește revizuire științifică, care, fără îndoială, ni se spune, se va termina cel devreme la jumătatea lunii iunie”, a declarat Clément Beaune în fața Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, potrivit HotNews.
„Și apoi există un ultim pas, care este opinia Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la autorizația de introducere pe piață, care durează alte câteva săptămâni. Deci,probabil nu este un vaccin care ar urma să fie autorizat înainte de sfârșitul lunii iunie”, a adăugat el.
UE ar trebui să aibă „multe alte doze de vaccinuri disponibile
În acel moment, UE ar trebui să aibă „multe alte doze de vaccinuri disponibile (de la alte laboratoare, nota editorului), astfel încât nevoia va fi mult mai puțin presantă”, a menționat el.
Clément Beaune a subliniat, de asemenea, capacitatea limitată de producție a vaccinului rus și a criticat Moscova, după ce și alți oficiali francezi și europeni au făcut-o, pentru că a folosit Sputnik ca armă de propagandă pe scena internațională.
„Există acte geopolitice sau cascadorii publicitare care sunt folosite de prietenii noștri ruși pentru a arăta în ce măsură sunt prezenți în Uniunea Europeană”, a menționat el.
„Să nu fim naivi, (au) o strategie de diviziune în UE care pentru moment nu a funcționat, cu atât mai bine, dincolo de câteva lovituri de cuțit”, a spus el.
Doar Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au decis până acum să utilizeze vaccinul rusesc
Dintre cele 27 de state membre ale UE, doar Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au decis până acum să utilizeze vaccinul rusesc fără să aștepte validarea acestuia de către Autoritatea Europeană pentru Medicamente.
În Slovacia, această decizie a dus marți la demisia premierului Igor Matovic, criticată chiar în cadrul guvernului său.
Alții precum Germania spun că sunt gata să utilizeze vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiția să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
„Nu excludem nicio soluție, dar să nu ne facem iluzii în legătură cu vaccinurile rusești sau chinezești”, a insistat Clément Beaune.