0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS doreşte să îmbunătăţească accesul la sănătate în ţările francofone

OMS doreşte să îmbunătăţească accesul la sănătate în ţările francofone

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnat miercuri un acord cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) pentru a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate din ţările francofone şi pentru a dezvolta instrumente de promovare a sănătăţii care vor fi redactate în limba franceză, informează AFP.

Acest memorandum a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul OMS din Geneva, în prezenţa directorului general al agenţiei pentru sănătate din cadrul ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi a secretarului general al OIF, Louise Mushikiwabo.

Agnes Buzyn, fost ministru francez al Sănătăţii, care coordonează în prezent biroul OMS pentru chestiuni multilaterale, a fost de asemenea prezentă.

Într-un comunicat, OMS a explicat că acest acord vizează intensificarea colaborării între cele două organizaţii şi îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate din ţările francofone.

Acordul va promova în special multilingvismul şi, mai ales, folosirea limbii franceze în materialele de promovare şi de formare profesională în domeniul sănătăţii. O altă axă cheie este promovarea educaţiei sanitare, mai ales în privinţa sănătăţii sexuale şi reproductive.

În virtutea acestui memorandum, OIF, care numără 88 de state şi guverne membre, va desfăşura la rândul său acţiuni pentru a pleda în favoarea promovării şi protejării dreptului fundamental la sănătate. În această manieră, explică reprezentanţii OMS, OIF va consolida acţiunile întreprinse de agenţia pentru sănătate din cadrul ONU pentru a obţine progrese în ceea ce priveşte asigurarea medicală universală.

Louise Mushikiwabo consideră că „acest memorandum va aduce un sprijin politic şi diplomatic pentru implementarea unora dintre priorităţile OMS”.

Fără să intre în detalii, OMS a explicat că noul acord vizează obţinerea unor progrese în ceea ce priveşte asigurarea medicală universală, în lupta împotriva malariei şi stimularea colaborării ce vizează înfiinţarea Academiei OMS la Lyon, o instituţie al cărei obiectiv este acela de a forma profesional câteva milioane de agenţi în sectorul sănătăţii la nivel mondial.

Activităţile care privesc lupta împotriva pandemiei de COVID-19 vor beneficia la rândul lor de sprijin, mai ales în ceea ce priveşte promovarea accesului echitabil la vaccinurile dezvoltate împotriva noului coronavirus.

„Consolidarea relaţiilor dintre OMS şi OIF intervine într-un moment crucial, când lumea întreagă are nevoie de o colaborare tot mai strânsă pentru a lupta eficient împotriva COVID-19, şi evidenţiază provocările cu care ne confruntăm pe plan sanitar, de la malarie şi până la accesul inechitabil la servicii de sănătate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în acelaşi comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS