6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNoua Zeelandă propunere noi măsuri pentru eliminarea totală a fumatului până în 2025

Noua Zeelandă propunere noi măsuri pentru eliminarea totală a fumatului până în 2025

Noua Zeelandă a anunțat o serie de propuneri menite să interzică fumatul pentru generația următoare și pentru a se apropia de scopul său de a fi o țară liberă de fumat până în 2025, relatează The Guardian.

Planurile includ majorarea treptată a vârstei legale de la care persoanele pot fuma și ar putea fi extinse la o interdicție completă a vânzării de produse din tutun pentru oricine născut după 2004, făcând practic fumatul ilegal pentru următoarea generație.

Alte măsuri analizate sunt reducerea semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun și restricționarea vânzării țigărilor și produselor din tutun la anumite locații.

„Avem nevoie de o nouă abordare”, a declarat joi dr. Ayesha Verrall, secretar de stat în cadrul ministerului sănătății al Noii Zeelande, în conferința de presă în care au fost prezentate noile propuneri.

„În jur de 4.500 de neo-zeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să accelerăm procesul pentru a atinge obiectivul [de a fi o țară liberă de fumat până în 2025]. Măsurile obișnuite fără un program de control al tutunului nu ne vor duce acolo”, a spus acestea.

Măsurile au fost salutate de mai multe ONG-uri, reprezentanți ai societății civile și ai comunității maori care subliniază că fumatul este mai răspândit în rândul comunităților sărace.

„Tutunul este cel mai dăunător produs disponibil pentru consum din istorie și trebuie să fie eliminat treptat”, a afirmat într-un comunicat Lucy Elwood, director executiv al Cancer Society.

Shane Kawenata Bradbrook, activist pentru renunțarea la fumat în comunitățile maori, afirmă că planul „va demara dispariția finală a produselor din tutun în această țară”.

„Pentru prea mult timp industria tutunului ne-a făcut poporul dependent, jupuindu-i de banii lor înainte de a-i îngropa în pământurile noastre”, a declarat activistul maori.

Însă planurile s-au lovit și de critici vizavi de posibile consecințe neintenționate precum falimentarea unor mici magazine și posibilitatea extinderii pieței negre.

Guvernul a admis că acesta reprezintă un risc în documentul în care și-a prezentat propunerile: „Dovezile arată că numărul și cantitatea produselor de tutun introduse ilegal în Noua Zeelandă a crescut substanțial în ultimii ani și grupuri infracționale organizate sunt implicate în operațiuni de contrabandă pe scară largă”.

ACT New Zeeland, un partid de dreapta din această țară, a subliniat că scăderea cantității de nicotină din produsele din tutun i-ar putea face pe fumători să fumeze mai mult.

Propunerile au declanșat și o dezbatere despre rolul statului în viețile oamenilor.

„Există un principiu filozofic potrivit căruia adulții pot să ia decizii pentru ei, în limite rezonabile”, a scris jurnalistul Alex Braae într-un editorial de opinie.

Fumatul cauzează un sfert din decesele provocate de cancer în Noua Zeelandă și în jur de 500.000 de locuitori ai acestei țări fumează zilnic.

Efectele sunt cele mai resimțite în rândul comunității maori, populația indigenă a Noii Zeelande: 30% din femeile acestei comunități fumează zilnic, cea mai mare rată din această țară.

Cele mai multe decese în rândul femeilor maori sunt cauzate de cancer, în rândul bărbaților maori fiind a doua cauză a deceselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS