3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonitorizarea agresorilor aflați în arest la domiciliu prin brățări electronice aprobată de Parlament

Monitorizarea agresorilor aflați în arest la domiciliu prin brățări electronice aprobată de Parlament

Camera Deputaților au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi executorii penale. Mai exact, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohnnis, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Proiectul are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Deputaţii au adoptat un amendament, la propunerea deputatului PSD Dumitru Coarnă, conform căruia SIME se mai utilizează în scopul supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Ştefan-Iulian, USR PLUS :

„Prea multe victime, majoritatea femei, au avut de suferit până acum. Multe au plătit cu viaţa indiferenţa legiuitorilor. (…) Anul trecut, 51 de femei au fost ucise în familie. (…) 36% dintre ordinele de protecţie emise în 2019 au fost încălcate, iar procentajul mare – între 40 şi 50% – a fost constant în ultimii cinci ani”, a spus deputatul USR PLUS.

Gabriel Andronache,PNL: Proiectul a fost iniţiat de către parlamentarii liberali, existând un exemplu perfect de colaborare între autoritatea legislativă, autoritatea executivă şi societatea civilă. Au avut loc numeroase consultări pentru a ajunge la această formă. Apreciem sprijinul pe care l-am primit din partea Guvernului”.

Dan Tănasă, AUR: „AUR va monitoriza foarte atent şi îndeaproape să implementaţi acest proiect legislativ, pentru că acum o să începeţi să vă certaţi pe bani, pe licitaţii, pe brăţări. (…) Este un moment istoric la care suntem cu toţii parte”.

Potrivit formei iniţiale, adoptate de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul „deţinuţi”.

Monitorizarea electronică realizată în condiţiile prezentei legi vizează exclusiv dispozitive de supraveghere electronică localizate pe teritoriul României.

Dezvoltarea, administrarea şi operarea SIME se fac de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Proiectul mai prevede că dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se montează în imobilul în care se execută măsura arestului la domiciliu sau în imobilul de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie.

În cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispoziţie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanţa prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS