0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitizarea Apelor Române: Directorul Administrației Bazinale de Apă "Prut-Bârlad”, un primar și un viceprimar, cercetați de DNA

Politizarea Apelor Române: Directorul Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad”, un primar și un viceprimar, cercetați de DNA

Șase persoane, între care directorul Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad” Petru Avram și primarul și viceprimarul localității sucevane Vatra Moldoviței, au fost puse sub urmărire penală de DNA în dosarul privind angajările „pe carnet de partid”.

Recorder a scris în februarie că, în majoritatea județelor din România, PNL a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid, o astfel de situație fiind la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, unde este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași.

La departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Asta, în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații. Simona Iancu, care susține că a terminat facultatea de Chimie, nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.

DNA a anunțat luni că în dosarul angajărilor ilegale de la ABA Prut-Bârlad sunt urmăriți penal:

  • Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),
  • Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), cu atribuții de primar la data faptei, pentru abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),
  • Petru Avram, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),
  • Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), pentru abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu
  • Simona Elena iancu și Stelian Mețler, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Conform DNA, în 16 decembrie 2020, Simona-Elena Iancu a fost numită în funcția de administrator public în aparatul de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

Procurorii DNA spun că angajarea Elenei Iancu la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că cei trei suspecți, primarul Virgil Saghin, secretarul general al comunei Ana Boca și directorul ABA „Prut-Bârlad” Petru Avram, dar și beneficiara demersurilor ar fi știut de la început că aceasta nu va lucra la Primăria Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

Procurorii DNA spun că Simona Elena Iancu nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul la care a fost numită.

În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad”.

Procurorii DNA afirmă că Petru Avram, Virgil Saghin și Ana Boca ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc).

Printr-o schemă similară, Stelian Mețler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar în 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.

„Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași.

De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată”, spune DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS