4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBâlciul dintre sindicalişti şi managerul Filarmonicii Oltenia continuă

Bâlciul dintre sindicalişti şi managerul Filarmonicii Oltenia continuă

Liderii de sindicat de la Filarmonica Oltenia au anunţat ieri că vor continua protestele împotriva managerului instituţiei Gabriel Zamfir şi că vor merge în instanţă pentru a anula deciziile de suspendare a contractelor de muncă şi vor cere drepturile salariale aferente. În plus, au făcut pe net o petiţie online de demitere a directorului.
Alături de sindicaliştii din Filarmonica Oltenia au venit, într-o conferinţă de presă, şi președintele Federației Sindicatelor Instituțiilor de Cultură din cadrul BNS și secretarul general al BNS, care au precizat că deciziile de suspendare a contractelor de muncă sunt abuzive. Mai mult decât atât, reprezentanţii confederaţiei sindicale au anunţat că alături de angajaţii de la Filarmonica Oltenia vor veni şi angajaţi din alte instituţii.

Decizii luate pe baza unor adrese cu „avem rugămintea”

Supendarea contractelor de muncă pentru personalul artistic și personalul auxiliar de scenă de la Filarmonica Oltenia până pe 29 aprilie continuă să fie mărul discordiei dintre membri de sindicat şi managerul Gabriel Zamfir.
Preşedintele sindicatului din cadrul Filarmonicii Oltenia a adus la Craiova întăriri de la federaţia sindicală BNS şi a anunţat proteste pe termen nelimitat dar şi că va ataca deciziile de suspendare a contractelor în instanţă .

„Contractele de muncă ale personalului artistic şi personalului auxiliar de scenă au fost suspendate în perioada 5-13 aprilie şi apoi în 16-29 aprilie pe baza unor adrese de la Primăria Craiova în care scrie „avem rugămintea” şi nu pe baza unor decizii luate de Primăria Craiova sau de Consiliul Local. A fost incidenţa mare dar nu trebuia cu totul oprită orice formă de activitate. De la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţie din Ministerul Afacerilor Interne-departamentul pentru Situaţii de Urgenţă am primit un răspuns în care ni se spune că în aprilie puteam face repetiţii şi concerte săptămânale online şi noi am fost trimişi în şomaj.

După ce am invocat această adresă, managerul schimbat decizia şi ne-a trimis şi suntem în şomaj pe motiv că nu are bugetul votat până în decembrie. Nu a avut niciodată buget până în decembrie, doar până în septembrie sau octombrie. Ce să înţelegem? Domnul director care a primit în ziua de 14 aprilie 9,51 pentru activitatea managerială ne spune acum că de fapt instituţia este falimentară? Şi o altă întrebare este de ce a fost evaluat fix în zilele în care aveam contractele active şi nu când erau contractele suspendate?Ce activitate desfăşoară cele 12 persoane care nu au contractele suspendate dacă artiştii sunt în şomaj? „, a spus Dorin Măciucă, preşedintele Sindicatului Liber al Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Oltenia

„Am făcut o petiţie online pentru demisia managerului şi a semnat şi el”

Liderul de sindicat Dorin Măcciucă spune că cere instanţei să se pronunţe în cazul deciziilor de la Filarmonica Oltenia.

„Ministerul Culturii nu a închis nici o instituţie din subordine. Ordinul dat este doar pentru suspendarea accesului fizic al publicului în săli şi nu pentru a interzice activitatea de repetiţie şi concertele online. Vom merge în instanţă. Avem 45 de zile să conetstăm deciziile date la Filarmonica Oltenia. Am consultat un avocat, am strâns documentele şi vom cere să ni se facă dreptate”, a mai spus Dorin Măciucă, preşedintele Sindicatului Liber al Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Oltenia.


Pe lângă proteste şi atacuri în instanţă, angajaţii Filarmonicii Oltenia au făcut o petiţie online pentru demisia sau demiterea directorului. De asemenea, au pus filmuleţe de la protestele din stradă pe grupul de whatsapp al Filarmonicii creat de director. Au primit şi răspuns, unul se pare cam neaşteptat.
„Domnul director a semnat şi el petiţia pentru demisia/demiterea directorului Filarmonicii. Şi pe grupul de whatsapp după ce a văzut filmuleţul cu protestul în care îi cerem demisia ne-a scris „demisia, demisia am strigat şi eu de la geam, dar cred că nu m-aţi auzit”. Cred că este un alt semn de aroganţă al domnului director Zamfir. Consideră că Filarmonica este moşia personală”, a mai spus Dorin Măciucă.

Secretarul general al BNS: „Este o mare problemă dacă au fost suspendate contractele pe articolul 53”

În ajutorul sindicatului de la Filarmonica Oltenia au venit şi lideri ai BNS. Secretarul general al BNS, Horaţiu Raicu a spus că dacă au fost suspendate contractele de muncă pe baza articolului 53 din Codul Municii atunci este o mare problemă.
„Dacă este să ne referim strict la şomajul tehnic, dacă l-a dat în baza articolului 53 din Codul Muncii are o mare problemă. Articolul 53 se referă la probleme de natură economică. O instituţie publică în baza Legii 500/2004 nu poate să invoce probleme economice. N-are cum, pentru că are un buget.

Dacă se duce pe articolul 53 modificat care se referă la starea de asediu sau de urgenţă nu ne aflăm în nici una dintre situaţii. Şi atunci o astfel de decizie este foarte sensibilă. Anul trecut s-a mai întâmplat un fenomen. Instituţiile publice, aflate în subordinea consiliilor locale, cum este cazul Craiovei, au zis: trimitem oamenii în şomaj tehnic să-i plătească statul! Şi ce să vezi, a venit Bruxelles şi ne-at dat peste degete. Nu aveţi cum. Nu se poate ca angajaţii să beneficieze de şomaj de la asigurările bugetului de stat, că este dublă finanţare. Ministerul Muncii s-a sesizat imediat şi nimeni nu a mai luat bani de la AJOFM sau dacă a luat, i-a dat înapoi. Nu se poate invoca nici starea de alertă”, a spus Horaţiu Raicu, secretar general al BNS.
Angajaţii

Sindicaliştii anunţă că vor cere şi control de la ITM

De altfel, reprezentantul federaţiei BNS a mai precizat că managerul Filarmonicii Oltenia se comportă abuziv cu artiştii.


„Peste tot în ţară s-a suspendat activitatea cu prezenţa fizică în sală a publicului. Păi, la Craiova şi artiştii au trecut în public? Este un abuz al directorului, mai neacademic îi tratează ca pe artişti ca negri pe plantaţie, eu hotărăsc şi voi faceţi ce vă spun eu. De fapt, aici este toată problema. Cineva trebuie să se aplece asupra instituţiilor de cultură. Atituduini de genul acesta nu fac bine Primăriei Craiova şi Consiliului Local”, a mai secretarul general al BNS.


Liderii de sindicat spun că vor cere un control şi de la ITM. „Vom sesiza şi ITM-ul să facă un control să vedem cum au fost suspendate contractele de muncă. Angajaţii sunt afectaţi din punct de vedere social. Dacă merg la bancă nu vor avea acces la un împrumut decât după ce vor trece câteva luni. În plus, au veniturile diminuate cu 25%”, a precizat Marius Ciulică, preşedintele Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură. Liderii BNS au anunţat că, după Paşte, se vor relua protestele împotriva directorului Filarmonicii Oltenia şi alături de artişti vor veni şi angajaţi şi de la alte instituţii de stat şi societăţi din Craiova. Liderii de sindicat al Filarmonicii Oltenia au şi azi programat un protest împotriva managerului. Protestul este autorizat în intervalul 11.00-13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS