România își retrage trupele din Afganistan, după 19 ani, timp în care aproximativ 32.000 de militari români au participat la misiuni în teatrele de operaţii. 27 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți aproape 200 au fost răniți.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării, în teatrul de operaţii din Afganistan s-au rotit, începând din 2002, aproximativ 32.000 de militari.
În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.
În şedinţa CSAT de luni a fost aprobată retragerea contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie. România retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie NATO, începând cu 1 mai.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, spune că misiunea de retragere din Afganistan reprezintă o prioritate pentru Armata Română, obiectivul fiind ca „planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă”.
El a apreciat că „drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan”.
Coaliția NATO din Afganistan va părăsi țara în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie, a anunțat marți secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters.
În jur de 7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia se află în prezent în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.