Monumentul din fibră de sticlă în formă de ou a fost dezvelit în 2009. Atunci era amplasat în centrul municipiului Suceava, pe esplanada Casei de Cultură, scrie adevărul.
Primăria Suceava a cheltuit 10.000 de euro, în anul 2009, ca să confecţioneze cel mai mare ou de Paşti din lume. Oul are o înălţime de 7,25 de metri, un diametru de 4,60 metri şi cântăreşte 1.800 de kilograme.
Oul gigant a fost realizat din fibră de sticlă, fiind acoperit cu 130 de metri pătraţi de folie autocolantă, cu modele tradiţionale bucovinene şi având semnul crucii.
Monumentul a fost amplasat pe un soclu din lemn pe care a fost montat afişul cu textul „Cel mai mare ou tradiţional de Paşti din lume”.
Semnificația culorilor de pe ou
Oul a fost adus de la Buzău la Suceava, pe 10 aprilie 2009, cu un transport agabaritic. A fost sfinţit în prima zi de Paşti de un sobor de preoţi, condus de fostul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, răposatul Pimen Zainea. L
a ceremonie au luat parte zeci de persoane, între care primarul Sucevei, Ion Lungu, care a spus că oul reprezintă un simbol al Bucovinei.
Alesul local a explicat semnificaţia culorilor de pe ou: roşu – sângele lui Iisus Hristos, negru – eternitatea, galben – lumină. Tot atunci autorităţile locale au anunţat că oul a fost înscris în Academia Recordurilor. Câteva luni mai târziu, Primăria Suceava a decis să mute oul din centrul oraşului în zona Cetăţeii de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare, unde se află şi în ziua de astăzi. Conducerea administraţiei locale nu a mai vopsit oul aşa cum a anunţat iniţial, a preferat să refacă folia autocolantă