O misterioasă companie din Florida a preluat o bună parte din internet, deținută de Pentagon, cu câteva minute înainte ca Joe Biden să depună jurământul de președinte al Statelor Unite, scrie Business Insider.
Firma, identificată drept Global Resource System LLC, acum gestionează aproape 175 de milioane de adrese IP, mai mult decât unii dintre cei mai mari provideri de internet din lume, precum Comcast sau AT&T.
Rolul misteriosului start-up generează mai multe întrebări despre spațiul de internet și despre planurile Pentagonului pentru el. Iată câteva întrebări fără răspuns în privința anonimei companii ce gestionează acum aproape 6% din spațiul de internet folosibil.
Ce caută Pentagonul?
Pentagonul a făcut primele declarații privind decizia sa vineri. Brett Goldstein, șeful serviciului de apărare digitală din Pentagon a spus că autoritățilel federale lucrează pentru a ”estima, evalua și preveni folosirea neautorizată a adreselor de internet ale Departamentului Apărării” și speră să ”identifice potențialele vulnerabilități” în lupta contra atacurilor cibernetice îndreptate asupra rețelelor din SUA. În ciuda explicațiilor sale, Pentagonul a generat mai multe întrebări decât răspunsuri în privința intențiilor sale.
Mike Hamilton, fost director pentru securitate cibernetică al orașului Seattle, acum director pentru securitatea informațiilor la firma de securitate cibernetică CI Security, a declarat că una dintre cele mai importante întrebări este: ”Caută ceva anume?”.
Care este motivul?
Potrivit acestuia, este puțin probabil ca Pentagonul să inițieze un contract de o asemenea anvergură fără să aibă un motiv sau fără să se fi întâmplat ceva. ”Dacă au ajuns până la 175 de milioane de adrese IP, probabil că nu doar caută ‘vulnerabilități’.
Ținând cont de puterea de calcul de care are nevoie o companie pentru a analiza 175 de milioane de adrese IP și de tehnologia pe care trebuie să o folosească, probabil asta înseamnă că decizia a fost plănuită de multă vreme”, a declarat acesta. Guvernul american ar putea avea mai multe motive.
Experți în securitate cibernetică spun că Pentagonul ar putea acționa pentru a atrage hackeri, pentru a-și întări apărarea prin analizarea amenințărilor online, sau intenționează să lanseze o infrastructură de supraveghere, sau chiar să lanseze atacuri cibernetice împotriva altor țări.
Cine este în spatele firmei?
Compania nu are un istoric de afaceri, dar cei care sunt în spatele ei au cu siguranță legături cu guvernul american, afirmă Morgan Wright, director pentru securitate la SentinelOne.
Acest start-up este, probabil, doar o interfață pentru o companie mai mare, ținând cont de puterea de calcul necesară pentru gestionarea a aproape 175 de milioane de adrese IP.
”E ca și când ai încerca să mănânci un elefant. Nu multe companii pot face asta”, a explicat Wright. Decizia privind gestionarea adreselor IP a fost anunțată prin sistemul de mesaje al Border Gateway Protocol (BGP).
De ce s-a întâmplat chiar înainte ca Biden să preia puterea în SUA?
Mesajele au venit cu circa 3 minute înainte de inaugurarea lui Biden, anunțându-se că adresele IP inactive ce până atunci țineau de Pentagon au început să accepte trafic de internet prin noua companie.
Potrivit mai multor experți în securitate cibernetică, probabil că momentul a fost ales fără un motiv politic. Wright spune că probabil se lucra de mult la acest acord, iar Pentagonul a preferat să treacă la fapte înainte să fie nevoie de o nou procedură de analiză și aprobare în noua admistrație.