Potrivit ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, scrie News.ro.
Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, incidenţa cazurilor de coronavirus pe localităţi în funcţie de care se reiau cursurile.
În urma unui ordin de ministru, sunt valabile două scenarii – cel verde, cu toti elevii prezenţi fizic la şcoală, în localităţile unde incidenţa este sub 1 la mie, şi scenariul galben, în localităţile cu incidenţa peste 1 la mie, unde merg fizic la şcoală preşcolarii din elevii din clasele primare, terminale şi speciale, restul desfăşurând cursurile online.
Potrivit documentului publicat de Ministerul Educaţiei, peste 1.100 de localităţi sunt în scenariul galben. Cea mai mare rată de infectare din ţară, de 8,37, se înregistrează în localitatea Berzoia din judeţul Caraş-Severin.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că vor merge fizic la şcoală toţi elevii din învăţământul primar şi grădiniţe – 1.400.000, dar şi elevii de clasele a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea din cele 2.057 de localităţi cu rata de infectare sub 1 la mie.
El a adăugat că elevii din clasele de gimnaziu şi liceu din alte 1.124 de localităţi, unde rata de infectare depăşeşte pragul de 1 la mie, vor reîncepe şcoala online.
Luni reîncep şcoala şi clasele terminale
El a explicat că raportat la rata de infectare din fiecare zi de vineri se va stabili cum se desfăşoară cursurile în săptămâna următoare.
„Oricum, luni, indiferent de scenariu, vor reveni la şcoală elevii din clasele terminale. Este vorba de 370.000 de elevi de clasa a opta, a XII-a, a XIII-a şi de elevi din clasele terminale din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal”, a arătat el.
El a menţionat că elevii de clasa a XII-a vor încheia cursurile în 4 iunie, iar elevii de clasa a VIII-a – în 11 iunie, pentru a susţine Evaluarea Naţională cu prezenţă fizică în sesiunea normală începând din 22 iunie. Examenul de Bacalaureat va începe în 28 iunie.
„Deci 1.400.000 sunt copiii din grădiniţe şi ciclul primar, 370.000 sunt cei din clasele terminale, avem aproape 500.000 de elevi de clasa a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea care învaţă în localităţi în care rata de infectare le permite accesul la şcoală cu prezenţă fizică”, a enumerat Cîmpeanu, menţionând şi că se vor face cursuri cu prezenţă fizică în toate cele 185 de şcoli speciale în care învaţă peste 27.000 de elevi.