1.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUrsul ucis în România de un prinţ austriac, subiect în presa internaţională

Ursul ucis în România de un prinţ austriac, subiect în presa internaţională

Cazul ursului Arthur care ar fi fost ucis în România de un prinț austriac a devenit cunoscut în întreaga lume, după ce marile agenții de presă internaționale și site-urile de știri ale unor publicații și televiziuni celebre au relatat pe larg, miercuri, despre scandalul care a izbucnit în România, informează Digi24.

Vânătoarea de urși este interzisă în România, dar prințul Emanuel, care trăiește în Austria, unde familia sa are un castel, a beneficiat de o derogare pentru a ucide o femelă ce ar fi atacat anul trecut mai multe ferme. Numai că prințul a ucis, în martie, un mascul care trăia în inima pădurii și care nu se apropiase niciodată de locuințe, după cum susține Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green, explică publicațiile internaționale.

„Regele urșilor din România, doborât de un prinț din Liechtenstein”, scrie Le Figaro. Publicația franceză notează că două ONG-uri susțin că cel mai mare urs brun din România a fost împușcat de prințul de Liechtenstein în timpul unei partide de vânătoare, iar Garda de Mediu a deschis o anchetă. România are o populație de circa 6.000 de urși bruni, cea mai mare din Europa, iar în ultimii ani au fost tot mai multe controverse pe tema prezenței lor considerate tot mai „invazive”, scrie publicația franceză.

„Prințul din Liechtenstein, acuzat de uciderea celui mai mare urs din România”, titrează și France24. Site-ul de știri internaționale preia punctele de vedere ale ministrului mediului Tanczos Barna, declarațiile șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, dar și poziția Casei de Liechtenstein, care a declarat pentru AFP că nu dorește să comenteze „o chestiune privată și personală, al cărei context nu îl cunoaște”.

The Guardian are un articol publicat în secțiunea „Era extincției” în care citează Digi24 cu declarațiile ministrului mediului, Tanczos Barna, care a spus că este „extrem de complicat” să stabilești dacă ursul ucis de prinț este cel pentru care s-a dat derogare, însă a fost lansată o investigație.

BBC relatează, la rândul său, că ursul ucis era probabil cel mai mare exemplar din Uniunea Europeană. Încercările BBC de a da de prințul de Liechtenstein și de a obține un punct de vedere de la acesta n-au fost încununate de succes. 

În Elveția, site-ul 20 Minutes și publicația Le Matin preiau, de asemenea, povestea ieșită din comun din România, subliniind că de uciderea ursului este acuzat tocmai un prinț.

Ce au remarcat jurnaliștii străini

„Un prinț este investigat pentru că ar fi ucis cel mai mare urs din România”, titrează și Euronews, care preia pe site-ul său relatarea jurnalistului agenției Associated Press, care spune că a văzut documentele ce confirmă că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a avut un permis de vânătoare în România pentru patru zile, iar în data de 13 martie ar fi doborât un urs brun de 17 ani, pentru care ar fi plătit 7.000 de euro. 

Euronews subliniază că uciderea animalului a avut loc într-un loc protejat prin programul Natura 2000 al Uniunii Europene și că a fost lansată și o petiție online pentru a cere ca vânătoarea pentru trofee să fie interzisă în România. 

Germanii de la Der Speigel nu au ratat nici ei subiectul și scriu că activiștii de mediu acuză că acesta este „braconaj sub acoperirea statului”.

Știrea a trecut Oceanul și a ajuns și pe continentul american. Jurnaliștii americani de la ABC News spun că poliția română va trata, cel mai probabil, acest caz ca pe unul de braconaj.

The Washington Post a explicat că în România vânătoarea de trofee este oficial interzisă din 2016, dar se dau ocazional permise pentru vânarea urșilor „problematici”, însă numai ca ultimă soluție, după ce măsurile de relocare nu dau roade. Aceste permise sunt vândute vânătorilor de trofee, precizează și Radio Europa Liberă.

În Canada, site-ul lapresse.ca scrie că în timp ce o parte a populației și a politicienilor cer ridicarea interdicției de a fi vânați urșii, apărătorii mediului pledează pentru aplicarea unor măsuri care să permită coabitatea între om și animal în zonele rurale.

Chiar și în Noua Zeelandă s-a aflat că poliția din România va investiga un posibil caz de braconaj în care ar fi implicat un prinț austriac, bănuit că ar fi ucis „din greșeală” un exemplar masiv de urs brun în timpul unei partide de vânătoare în Munții Carpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS