6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Italiei a renunțat la cumularea salariului cu pensiile de lux

Premierul Italiei a renunțat la cumularea salariului cu pensiile de lux

Prim-ministrul italian Mario Draghi, care beneficiază de cel puțin două pensii de stat generoase și deține în jur de zece case, a anunțat că nu va încasa salariul de premier, relatează Euractiv.

Politicienii italieni sunt obligați prin lege să își publice declarațiile de avere și Draghi a profitat de ocazie pentru a anunța că renunță la salariul său brut anual de 110.000 de euro la care are dreptul ca premier.

Acesta nu a precizat vreun motiv pentru decizia sa.

Declarația de avere din 2020 a premierului italian, publicată miercuri noapte, arată că acesta a avut venituri brute de 583.470 de euro în anul anterior. Din acestea, 490.144 au provenit din pensii de stat pe care Draghi le încasează ca fost director general al Trezoreriei italiene și fost guvernator al Băncii Centrale a Italiei.

Massimiliano Panarari, un analist politic de la Universitatea Unimercatorum, afirmă că decizia lui Draghi a fost probabil menită să arate solidaritatea acestuia cu italienii afectați sever de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

„Însă ar putea fi privit și ca un gest populist, așadar Draghi ar fi făcut mai bine să explice [gestul] mai pe larg”, a adăugat acesta.

Mișcarea 5 Stele, unul dintre partidele din guvernul de uniune națională, a fost adesea catalogat de către oponenții politici ca fiind populist datorită faptului că parlamentarii lor renunță la o parte semnificativă a salariilor”.

Alţi trei premieri italieni nu au încasat salariu

Draghi, acum în vârstă de 73 de ani, avea 54 de ani când și-a părăsit postul de la Trezoreria italiană pentru a accepta un loc de muncă în Londra la banca de investiții Goldman Sachs. Acesta avea 64 de ani când a părăsit Banca Italiei.

Presa italiană a scris anterior că Draghi a încasat de la vârsta de 59 de ani o pensie lunară brută de aproape 15.000 de euro pe lună doar din ipostaza de fost șef al Trezoreriei.

Alți premieri italieni, printre care și Paolo Gentiloni (2016-2018) și Enrico Letta (2013-2014) nu au încasat salariu pentru funcția de premier deoarece, spre deosebire de Draghi, erau parlamentari și legea italiană interzice cumularea veniturilor din cele două roluri.

Mario Monti, premier între 2011 și 2013, a renunțat la salariul de șef al guvernului după ce a fost numit senator pe viață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS